Att lagra sina filer säkert

Att lagra sin data blir mer och mer viktigt då man använder datorn mer och mer i dagliga livet. Det är bilder, ljud, musik, dokument och inte minst adressboken. Har ni alla era filer på en enda dator så fundera en extra gång på att åtminståne skaffa en extern hårddisk och göra en kopia på allt. När olyckan är framme och hårddisken i datorn krashar eller datorn blir stueln är ju allt borta och går inte återskapa. Har man minst en extern disk och kopierar allt på så finns med stor sannorlighet den kvar även om den interna hårddisken i datorn krashar, och gömmer man den externa disken om man åker bort så hittar inte tjuven den heller.

Det finns olika sätt att spara sin data.

  • På en extern hårddisk via usb
  • En nätverkshårddisk
  • Någon backuptjänst på internet
  • På cd eller dvd skivor

Vi kikar lite på dessa olika alternativ.

Extern hårddisk via usb.

Ger en extra liten säkerhet mot dataförlust om den används som säkerhetskopia till den ordinarie datorn. Dessa diskar är rätt billiga att köpa och de rymmer väldigt mycket data. Man kan idag få enheter på 1 tb under tusenlappen. Detta är det billigaste sättet att skaffa sig en säkerhetskopia på sina filer. Använder man enbart en extern disk för lagring och inte den interna i datorn bör man skaffa en extern till som säkerhet då diskar kan gå sönder och då är det klokt med minst en till. Här finns också lösningar för extern disk med flera hårddiskar i samma låda. Drobo t ex tillverkar sådana lösningar.

Nätverkshårddisk

En nätverkshårddisk även kallad NAS är ett bra alternativ om man är fler som vill dela på lagringsplatsen. Här kan man lägga dokument, film och musik så att alla i familjen kan komma åt det. En del enheter, t ex Netgear ReadyNAS duo kan strömma film och musik till olika mediaspelare så man slipper ha datorn igång hela tiden för att kunna titta på en film eller lyssna på musik via t ex en Sonos anläggning eller squeeze box. Många nätverkshårddiskar bygger på en lösning med två diskar som speglar varandra och gör då att säkerheten höjs för din data. Skulle ena disken gå sönder kan den bytas ut och då återskapar enheten all data igen. Den enklaste och den jag personligen trivs bäst med är Netgear ReadyNAS duo. Den har två diskar och kan köpas i konfigurationer om 1 eller 2 tb. Köper man den på 1 tb kan den senare lätt byggas ut till 2. En annan populär enhet som är betydligt dyrare är Drobo FS. Den bygger på 5 diskar och har då betydligt högre säkerhet för din data. Även Netgear har enheter med fler diskar. Men ju fler diskar ju dyrare blir det så en duo är helt okej för hemmaanvändaren.

Backuptjänster på internet

Det finns en uppsjö tjänster på internet för backup. Nästan varenda internetoperatör har sin tjänst och så finns bl a Dropbox, windows skydrive m fl. Dropbox är väl den mest kända av dem alla och väldigt många program i datorn, iphone och ipad har stöd för just Dropbox. Man får 2 gb lagring i gratisversionen och man kan köpa prenumeration på upp till 100 gb. Tjänsten är pålitlig och har fungerat bra men tyvärr har programvaran blivit sämre vad gäller tillgänglighet för skärmläsare. Vi hoppas det ändras snart. Även Apple har sin iDisk som det ryktas om kommer försvinna i framtiden till förmån för någon slags strömmande tjänst. Fördelen med att lagrar filerna på internet är att man inte har dom i huset. Dom är således säkra för brand och stöld men man är dock beroende av internet för att komma åt dom.

Cd och dvd

Är en numera förlegad metod att säkerhetskopiera filer. Skivorna rymmer väldigt lite och blir fort väldigt många då data ändras. Sedan är det ju osäkert med hållbarheten över tiden. en del säger att skivan håller för evigt och en del säger att det inte är så. Sedan ändras ju typen av media med åren så lagrar man på skiva idag så måste man hänga med och kanske byta om några år. Disketter är ju ett sådant exempel. Har man lagrat på disketter bör man nog fort som ögat spara över detta på annat media då disketläsare inte finns att få tag i idag.

Detta hoppas jag gav lite insikt i datalagring och säkerhet för dina viktiga filer. Gör kopia nu innan det är för sent. Bra nyårslöfte om du känner att du glömde ge ett sådant vid nyår även om det var en tid sedan nyårsafton.

2 svar på ”Att lagra sina filer säkert”

  1. Jag kan varmt rekommendera just DropBox. Förutom själva backup-funktionen så kan du ”spegla” filerna mellan olika datorer. T.ex. har jag en backup på alla viktiga dokument i datorn. Backupen sker löpande och är sekundsnabb. På webben kommer du sedan åt alla filerna, även flera tidigare versioner av samma fil. Detta är bra om du råkat skriva över eller raderat en fil.

    I mobilen (Android) kör jag appen Dropin som synkar alla bilder och filmer jag har i mobilen. När jag tar en bild med mobilen så hamnar den alltså snart i datorn.

    Köper jag en dator till och installerar DropBox-klienten så kommer alla filer ifrån den första datorn och alla filmer och bilder i mobilen även att vara åtkomliga i den nya datorn.

  2. Håller med om dropbox. Använder den jämt. Synd bara att själva programmet är rätt uselt vad gäller tillgänglighet. Men har man väl lyckats installera och få igång det så är det inga problem.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: