Kortkommandon i spotify för windows

Du har säkert hört talas om och kanske använder musiktjänsten Spotify på din dator. Programmet är inte särskillt tillgängligt med skärmläsare men med några kortkommandon från tangentbordet kan det hanteras nogorlunda.

Här är några praktiska kommandon.

Spela / paus = mellanslag

Föregående och nästa låt = ctrl + vänster pil och ctrl + höger pil

Höja och sänka volymen = ctrl pil upp och ctrl + pil ner

Byta vy, t ex hoppa från låtar till album = alt + vänsterpil, alt + höger pil tar dig framåt

Skapa ny spellista = ctrl + n Skriv sedan namn och tryck enter. Detta brukar inte visas med skärmläsaren.

Kopiera länk för låt eller spellista = ctrl + c. Klistra sedan in den i ett mail eller om du vill dela den på facebook.

Klistra in en låt du kopierat i en spellista = ctrl + v

Gå till artist = ctrl + alt + enter. Om du spelar en låt med en viss artist så kan du med detta kommando visa alla låtar med den artisten.

Gå till Album = ctrl + skift + enter. Om du spelar en låt så kan du gå till albumet där låten finns med detta kommando.

Gå till sökraden = ctrl + l. Skriv artist, låt, album eller andra sökord och tryck enter. Tabba två gånger för att komma till listan.

Detta är de kommandon som finns i spotify. Med skärmläsare är det lite besvärligt att använda spotify trotts dessa kommandon. Oftast krävs att man talar om för skärmläsaren vad som är den färgen som motsvarar det som är markerat. Då kan t ex jaws följa med när man bläddrar i listorna. Däremot flikarna överst där man t ex kan välja att se senast tillagd musik samt topplistor har jag inte fått att fungera alls. Dessa kräver i jaws att man använder jaws-markören för att klicka på dem.

Det finns gamla scripts att ladda hem från nätet men dessa tycker jag inte fungerar bättre än att själv märka upp vilken färrg markeringen har.