Test av daisyspelare för iphone

Jag har testat två appar för att lyssna på daisy-böcker i iPhone. Fördelen med att ha böckerna i sin telefon är att man har dem med sig överallt i en enhet istället för två. Dock är ett stort problem med detta batteritiden. Lyssnar man på mycket böcker och musik så går det mycket batteri. Apparna jag testat är Indaisy och Daisyworm. Dessa finns i appstore. Fungerar fint på iPhone och jag gissar att de också fungerar fint på iPad.

Gemensamt för bägge apparna:

Filöverföring av boken sker med antingen iTunes fildelningsfunktion eller via en inbyggd ftp server i appen. iTunes fildelning är lite knölig då man först måste göra om mappen med boken till en zip-fil innan man för ver den. Att sedan navigera iTunes i sig själv om man kör windows är ju inte det lättaste. Så den enklaste sättet är ftp varianten. Detta förutsätter att datorn och telefonen är anslutna till samma nätverk. I windows kan man använda den vanliga utforskaren för att kopiera filer. På mac rekommenderas ett ftp program, t ex transmit. Med ftp kan man ta en mapp som den är och kopiera till telefonen.

Indaisy:

pris:  149 kr

Indaisy är den mest funktionsrika av de två. Den kan spara bokmärken och även läsa text med talsyntes. Navigation med de vanliga daisyfunktionerna samt tidshopp och samt navigering direkt i bokstrukturen genom att trycka på den rubrik man vill höra, förutsatt att boken har namn på rubrikerna. Även ökning av uppspelningshastighet finns. Programmet upplevde jag som väldigt tungjobbat och det var inte självklart hur man fick igång boken efter att man laddat in den och sen startat. Mycket letande och sökande innan jag fick igång uppspelningen. Navigering i boken sker i en separat ruta som kommer fram när man trycker på navigering. Onödigt krångligt tycker jag.

Fördelar:

 • Många funktioner vid navigering
 • bokmärken
 • ändring av uppspelningshastighet
 • Manual medföljde i programmet

Nackdelar:

 • Väldigt krånglig att använda
 • Något i dyraste laget
 • endast engelska i programmet

Daisyworm

Pris: 28 kr

Daisyworm är den enklaste spelaren. Den kan inget annat än att spela upp en bok och navigera i den. Jag har inte funnit t ex bokmärken och ändring av hastighet. Denna app passar nog bäst till att spela tidningar och mindre komplicerade material som skönliterära böcker. Faktaböcker blir denna app för enkel för då den bl a saknar bokmären.

Fördelar:

 • Enkel att komma igång med
 • lättanvänd för enklare material

Nackdelar:

 • saknar bokmärekn och ändring av hastighet
 • Endast engelska i programmet

 

Om jag jämför dessa appar med en vanlig daisyspelare som t ex victor reader stream så är victorspelaren oslagbar på alla punkter men att ha det i sin iPhone gör det ju enkelt att lyssna på en tidning eller bok under kortare stunder på t ex resa till och från jobbet då man inte vill släpa så många grejer. Åker man däremot på långresa föredrar jag Victorspelaren, dels för att den är mycket bättre att hantera samt att den har upp till 15 timmars batteritid. Kör man i telefonen kan det ju hända att man till slut inte har ström till att ringa om man skulle behöva.