Test: Evernote – Ett system för anteckningar som inte är så tillgängligt

Evernote är ett välkännt program för att göra anteckningar på alla tänkbara plattformar. Det finns på webben, för iphone, ipad, mac och windows. Jag bestämde mig för att ta en titt på det och se om det går att använda med skärmläsare på de olika plattformarna.

Vad är Evernote? Jo Evernote gör det möjligt att göra anteckningar i flera olika anteckningsböcker, du kan spela in ljud till en anteckning på din iphone eller ipad 2 och det bästa av allt är att alltsammans synkas till alla enheter du installerat på. Det stora problemet som Evernote lider av är tillgängligheten. Det fungerar verkligen inte bra på de olika enheter jag testat förutom på mac där det fungerar fint trots viss rörighet i gränssnittet.

Jag installerade programmet på de vanligaste plattformarna och så här blev resultatet.

Windows

Evernotes program för windows har väldigt mycket att önska vad gäller tillgänglighet. Menyraden fungerar och ställer man in listan med anteckningar i listvy så kan man bläddra bland anteckningarna. Man måste dock först klicka med skärmläsarens musstyrningsfunktion i tabellen för att fokusera på listan med anteckningar. Det går heller inte skriva nya anteckningar då alla fält saknar etikett och det går heller inte flytta mellan fälten med tab eller annat kommando.

Så programmet tycker jag är oanvändbart på windows.

Betyg 1 av 5

Mac

På mac fungerar programmet riktigt bra. Gränssnittet är en aningens rörigt och tar en stund att förstå men men efter lite bekantskap med programmet tycker jag det fungerar bra att skriva en anteckning och att läsa tidigare gjorda anteckningar.

Programmet är användbart på mac men dock lite rörigt.

betyg 4 av 5

iPhone

Gränssnittet på iphone är absolut inte komplett. Det går inte med vanliga kommandon för voice over att öppna tidigare anteckning. Det går däremot skapa en ny men att skriva annat en rubriktext fungerar inte. Själva textfältet för anteckningen syns inte.

Betyg 1 av 5

Ipad

På iPad är det lite samma sak som för iPhone ovan. Här är det dock ännu värre med listan med anteckningar, den syns inte alls. Däremot att skapa en anteckning fungerar bra på iPad. Alla fält syns och det går skriva text i dom. Det blir dock inget högre betyg pga att listan med anteckningar inte kan läsas.

Betyg 1 av 5

Sammanfattning:

Evernote är mycket kompetent system som verkligen skulle kunna förbättra sättet att sköta anteckningar på om det hade fungerat bra med skärmläsare på alla plattformar. Att dessutom kunna bifoga en ljudinspelning till anteckningen är ju riktigt bra. Vi får hoppas på förbättrade gränssnitt framöver både till ios och windows.