iOs 5 – Nyheter och tankar kring det nya operativsystemet till iPHone

12 oktober släppte Apple sin nya version av iOs som har namnet iOs5. iOs är mjukvaran som körs på iPhone, iPad och iPod touch. I denna uppgradering skall det vara runt 200 nya funktioner och här kommer jag skriva om några av dem. Även skärmläsaren Voice over har fått sig en rejäl justering. Sammanlagt över 60 ändringar och bland dessa 38 nya funktioner.

Som helhet tycker jag hela uppgraderingen är bra och fungerar riktigt smidigt på iPhone 4 och iPad 1. Även den gamle iPhone 3gs har fått vara med men där fattas en del funktioner som helt enkelt inte fungerar med hårdvaran. Funderar du på att uppgradera så tycker jag du skall göra det.

Notiser

Bland de nya funktionerna i iOs5 gillar jag notiserna som nu är helt omgjorda. Istället för att få upp en ruta mitt i det man arbetar med när något program vill ha uppmärksamhet t ex ett sms, så hamnar nu dessa i en lista istället som man kan dra ner genom att först sätta fingret på statusraden där bl a klockan är och sedan svepa nedåt med tre fingrar. Då dyker en lista upp med alla notiser från de program som vill ha uppmärksamhet. I inställningar och alternativet notiser kan du ställa in vilka program som skall visa vad i listan och om de skall få vara med där. Det går också att ställa in voice over att läsa upp notiser direkt från hemskärmen om man önskar detta. Mycket bra.

Kalendern

Kalendern har numera fått buggen åtgärdad som gjorde att voice over inte sade om man hade endast en bokning på en dag, nu säger den ”har aktivitet” när man flyttar sig i månadsvyn. Att skriva in en bokning har blivit lättare då man samlat ihop raderna för titel och plats på samma ställe som man kommer till när man väljer lägg till i kalendern. Förut fick man trycka på titel och plats, skriva in detta och sedan backa tillbaka men det behöver man inte nu. Däremot att sätta datum och tid får man fortfarande göra i nytt fönster. En liten skojig sak är att om man fokuserar på en dag i kalenderns månadsvy och sedan dubbeltrycker och håller kvar sista trycket till man hör en stigande treton så aktiveras ny bokning direkt för den dagen och man kan skriva in titel och plats och eventuellt ändra tiden om man vill.

Tidningskiosk

Detta är en ny mapp i iOs5 och det är oklart om tidningarna man köper fungerar med voice over. Får återkomma om det.

iMessage

Med detta kan du skicka meddelanden mellan enheter som kör iOs5, t ex iPad, iPhone och iPod touch. Detta görs i samma program som för sms.

Kortkommandon eller kanske mer rätt fraser

Med detta kan du göra olika förkortningar för olika fraser du använder ofta, t ex din epostadress eller hemsida, eller varför inte hälsningsfras. Denna funktion hittar du under inställningar och allmänt och tangentbord. Kom ihåg att inte använda ord som är vanliga för då kan det bli lite tokigt. Men t ex mjl för din epostadress fungerar ju fint. Detta har man tidigare fått genom programmet Textexpander men nu finns det i iOs5 direkt.

Voice over nytt

I iOs5 finns en rad nya finesser och funktioner för voice over. Här nämner jag några som jag själv kommit att använda och gilla.

Ny röst

När du uppgraderar så kommer rösten Oskar att bytas ut mot Alva. Varför vet jag inte men jag tycker Alva låter helt okej i min iPhone jämfört med datorn där jag riktigt avskyr den. Det finns två olika kvalitetsnivåer på rösten och efter ett tag när telefonen eller iPaden varit ansluten till trådlöst nät och nätström så kommer den högre kvalitén på rösten installeras. Detta fungerade dock inte på min iPad 1 av någon anledning. Buggen med avklippta ord är också borta så nu kan man dra på hastigheten om man vill.

Rotorn

Rotorn har fått fler funktioner och har nu blivit en rotor istället för den vanliga och en webrotor som det var förut. Det går välja vad som skall ingå i rotorn både för program och webbinnehåll. Du kan numera navigera på rubriker även i program och inte bara på webbsidor.

Ettiketter

Nu kan man namnge t ex knappar i program som har konstiga namn eller helt saknar namn. Detta var användbart i Sonos Controller där t ex spela upp hette ”vertikalt streck” när v o fokuserade på den knappen. Den döptes om till spela upp. Detta innebär ju inte att vi skall sluta påverka programtillverkare att göra bättre program med korrekta ettiketter på saker och ting men det är en hjälp så länge. Denna funktion får du fram om du dubbeltrycker med två fingrar och håller nere sista trycket. Då efter en liten stund poppar en ruta upp där du kan namnge det objekt som har fokus.

Mail

I mailprogrammet fokuserar v o direkt på mailets text när du öppnar ett mail så du direkt kan läsa texten antingen med löpande läsning eller svepa till höger. När du väljer att radera ett brev du har framme läser v o ämnesraden på nästa mail och fokuserar på texten. Smidigt.

Andra små saker

När man väljer att läsa något från en lista i ett program, t ex mail eller liknande och sedan backar tillbaka till listan igen så fokuserar v o för det mesta på det objekt man valde så man slipper svepa igenom listan igen för att gå till nästa. Tidsbesparande. Fokuserar man på kalenderikonen på hemskärmen så läser v o uppdagens datum. V o läser också upp antalet program som finns i en mapp. När ett program visar en notis med en text uppe i statusraden så läser v o upp detta utan att fokus ändras i det du jobbar med.

Trådlöst tangentbord

Man har utökat funktionerna på det trådlösa tangentbordet också. Nu finns till exempel bokstavsnavigering på hemsidor på samma vis som på datorn. Har man snabbnavigering på så kan man trycka h för nästa rubrik, b för nästa knapp osv. Det finns också en ny sökfunktion med vo+f där man kan söka efter text eller objekt på skärmen. Det finns också en objektväljare på samma vis som för mac och den når man med vo+i

Buggar

Ja det finns det ju alltid. Ibland verkar v o ”låsa” sig i någon position och det går inte komma loss med annat än att ge ett tryck nånstans på skärmen. Vissa har också rapporterat att hq rösten varit väldigt långsam att svara på kommandon och inte alls hängt med. Att skriva har ställt till det för några användare. Inget av detta med rösten eller problem med att skriva har jag upptäckt.

Airplay

Nu fungerar airplay helt som det skall. Du kan skicka ljud från t ex spotify, musikspelaren eller någon annan app som har stöd för airplay till en kompatibel ljudanläggning utan att ljudet från voice over kommer ut över den anslutna ljudanläggningen. V o fortsätter snällt prata i din iPhone eller iPad. bra fixat.

Jag tycker denna uppgradering gav många nya funktioner och rättade buggar och jag är riktigt nöjd med vad Apple presterade denna gång.

Ett tack till alla på Apple och alla betatestare runt om för detta.