Test: Read2go – en ny app för att läsa daisyböcker på iPhone

Jag har tidigare gjort tester av två appar för att läsa daisy, Daisyworm och indaisy. Nu finns en tredje app som heter Read2go. Denna app är mycket orienterad mot tjänsten bookshare och har väldigt mycket kopplingar till denna men att läsa vanliga daisyböcker går också bra.

Att föra över böcker görs enbart med iTunes fildelningsfunktion, de andra två apparna jag provat har också haft möjlighet att föra över via en inbyggd ftp server. För att föra över en daisybok måste du först packa ihop den i en zip-fil och sedan via itunes lägga över den till Read2go. Detta tycker jag är lite krångligt i överkant då det inkluderar att packa ihop boken först till en zip-fil. Men det är nog begränsningen i överföringsfunktionen i iTunes som inte kan ta hela mappar. När väl boken ligger där så startar man read2go och efter en liten stund, beroende på bokens storlek, så dyker den upp i bokhyllan. Dubbeltryck på boken och du får upp en inforuta om boken. Dubbeltryck på knappen ”read” så startar boken och du hamnar i spelaren. Längst ner i spelarfönstret finns de vanliga kontrollerna för uppspelning. Det finns också en knapp för att lista alla sektioner i en bok och då kan man flytta sig direkt till en sektion och börja lyssna. Har inte provat böcker med flera nivåer ännu. Bokmärkesfunktion finns också och kan listas så man lätt hittar sina märken.

Hastigheten går också ändra men det kräver lite tryckande, man måste gå på settings och sen audio. Den funktionen hade jag önskat att den låg på spelarsidan direkt.

Bookshareintegrationen verkar smidig och påminner om TPB och deras koppling mot programmet Daisyreader. Har dock inte provat bookshare då jag inte har konto där. Väljer man bok i bookshare så laddas den hem till programmet, då behövs inga datorer för att ladda in boken.

Detta tycker jag är en app som faller mitt emmelan indaisy och daisyworm vad gäller användadet. Den har precis det man behöver utan att vara krånglig och svåranvänd. Daisyworm är då mycket lättanvänd men saknar många funktioner medan indaisy är betydligt krångligare att använda,. Så Read2go kan bli riktigt bra under utvecklingen. Den är nu bara i version 1.0 så med lite jobb kommer den nog bli min favoritapp för daisy.

Några negativa saker då:

Appan kraschar när man går in i audiosettings för en bok och sen går tillbaka till spelaren.

Vissa har problem med läsning av texter under längre tid med talsyntesen som är inbyggd.

Appen är på engelska och det inbyggda talet likaså, men kör man med Voice over så använder man ju den rösten istället men programmet är fortfarande på engelska.

Priset är en aning högt jämfört med andra appar men helt klart överkomligt.

Här är Read2go i appstore.

pris : 140kr