liten krönika: Går det leva utan iTunes?

Sedan Apple introducerade ios 5 och icloud slog de på stora trumman för att kunna leva ”pc-free”. Funkar det verkligen att leva utan dator med din iPhone eller iPad. Jag har gjort ett försök och kommit fram till att det går… nästan. Till 100% kan man inte ignorera iTunes och det är när man skall föra över sin egen musik till sin enhet. Mycket fungerar bra med icloud men vissa småbuggar skymmer molnet från att vara perfekt.

Starta en ios enhet från början

Det fungerar perfekt att starta en ios enhet från början utan dator. Skärmläsaren slår man på med tre snabba tryck på hemknappen och sedan är det bara följa guiden. Man kan välja att starta som en ny enhet eller återställa från en tidigare säkerhetskopia från icloud. Har man en äldre enhet som inte kör ios 5 som man vill flytta information från är man tvärt hänvisad till datorn. Men som helt ny enhet med ios 5 fungerar det att komma igång utan dator.

Använda

Det går mycket bra att använda sin enhet utan dator. Du kan köpa program, ringsignaler, musik och hämta podcasts direkt i enheten. Detta kräver att du skapar ett konto hos apple för att kunna göra inköp, detta går också bra att göra i enheten direkt även om det är lite pilligt. Kontakter och annan personlig information kan lagras men däremot inte hämtas från någon annan enhet utan att på något sätt blanda in en dator.

Här finns nu alla dina inköp och information i din enhet och ingen annan stans.

iCloud

Det är nu tjänsten iCloud kommer till nytta. Du kan även här skapa ett konto eller använda samma konto som du skapade för inköp för att aktivera tjänsten iCloud. Med denna tjänst kan du nu bl a spara en säkerhetskopia på alla viktiga data i din enhet i det s k molnet. Det innebär att all data samlas på en server nånstans ute på internet. Detta gör det möjligt att få tillbaka data om din enhet måste återställas till grundinställningarna eller kanske måste skickas på reparation. Grundmängden data i iCloud är 5 gb och det är ju inte jättemycket om man har mycket data att kopiera. Mer utrymme kan köpas till.

Detta fungerar mycket bra. Säkerhetskopian skickas automatisk när enheten är ansluten till ett trådlöst nätverk och har nätadaptern ansluten. Det går också göra en manuell kopia. Om telefonen måste återställas så är det inga problem att låta den hämta din säkerhetskopia och alla appar mm och efter ett tag så är den återställd som du hade ställt in den. För mig kom en ringsignal inte med av någon anledning fast den fortfarande fanns i itunes store men alla andra appar och data kom med. Här fungerar det fint att leva utan dator. Visst, man kan ansluta enheten till datorn och säkerhetskopiera där också, det ger ju en extra nivå av säkerhet om olyckan är framme.

Synkning

All data som kontakter och kalender samt anteckningar kan synkroniseras med iCloud. Detta ger en datorfri hantering av data samtidigt som det synkroniseras med alla enheter som är anslutna mot iCloud så är det också en liten säkerhetskopia. Alla ios enheter med ios 5 samt alla macar med osx lion kan utan problem ansluta till iCloud medan windows maskiner får kompletteras med en extra mjukvara för att få uppdateringarna av dina uppgifter. Men en dator behövs inte användas.

Musik

Att lyssna på musik kan helt fungera utan dator men då krävs att man har ett premium konto hos tjänsten Spotify. Vill man däremot lägga in egen musik från sitt bibliotek i datorn så kommer man inte undan att använda iTunes. Det är det enda tillfället jag kan hitta då man är tvungen ha iTunes som bas för att det skall fungera. Tjänsten iTunes match som nu släppts i USA kan tänkas råda bot på detta men där är vi inte än här i gamla goa Sweden. Så för musik, film och annan media så är det datorkoppling som gäller.

Podradio

Att lyssna på podradio, eller podcasts som det heter på engelska, finns det ett flertal bra program att köpa och installera i din enhet. Här behövs inte datorn alls. En app som heter Instacast har dessutom stöd för iCloud så du kan få en markering på vad du spelat på t ex din iphone och sedan när du plockar upp appen på din iPad så visas samma lista med spelade och ospelade podcasts där också. Fiffigt.

Mail och webb

Mail och webb fungerar perfekt utan dator men ibland är det enklare att läsa vissa hemsidor på sin dator men den behövs inte för att det skall fungera på din ios enhet. Alla bokmärken du lägger kan också synkas mot iCloud och de följer med i säkerhetskopian.

Uppdatering av din enhet

Att uppdatera din enhet gör man nu direkt utan inblandning av dator. Anslut dig till ett trådlöst nätverk och gå in i inställningar och allmänt och tryck på programuppdatering så får du veta om det finns en ny version tillgänglig.

Sammanfattning

Att helt undvika dator med iTunes med sin ios enhet fungerar riktigt bra ända till man vill lägga över sin egen musik, då är man tvingad köra iTunes. I övrigt fungerar många appar som ersättare t ex för att lyssna på podradio och även spotify för musik om man vill betala för ett premiumkonto. ICloud fungerar också bra även om det finns vissa små brister där. För mig och hur jag använder min enhet har jag inte råkat ut för något trassel med iCloud men det har rapporterats om tappade dokument och problem med kontaktlistan. Man kan säga att Apples ”pc-free” i det närmaste är sant och fungerar bra i stort.

Andra bloggar om: , , , , , ,