Jawstips #4- Låsa tangentbordet

Mer tips från David Renström.

I JAWS 12 tillkom en ny funktion som kallas Tangentlås. När denna funktion är aktiverad går det inte att utföra några kommandon med tangentbordet som påverkar markören eller innehållet på skärmen. Det går dock fortfarande att använda de kommandon som används för att avläsa skärmen, t.ex. klockan (JAWS+F12), aktuell rad (JAWS+pil upp), aktuellt ord (JAWS+Num5 eller JAWS+k), m.fl.

Tangentlåset är praktiskt när man vill undvika att av misstag komma åt en tangent som kan störa en pågående process, t.ex. när man laddar ner en fil från Internet eller kopierar filer mellan diskar i Utforskaren. Det kan förstås också vara bra att ha när det finns djur eller småbarn i närheten som kan komma åt tangentbordet när man lämnar datorn för en stund.

För att aktivera tangentlåset, tryck JAWS+mellanslag och sedan l. Tryck sedan samma tangentkombination när du vill låsa upp igen.

JAWS = Insert, Num0 eller Capslock (beroende på tangentbordslayout).