Jawstips #5 – Ändra röstprofiler

I JAWS 10 och senare är det s.k. röstprofiler som bestämmer vilka talsyntesröster och vilken hastighet m.m. som ska användas i olika situationer. De flesta använder en enda röst hela tiden med samma hastighet och ev. tonhöjd (de flesta nya talsynteser kan inte ändra tonhöjd).

För att byta röstprofil, tryck JAWS+Ctrl+s. Välj sedan med pil upp/ner och tryck Enter för att byta till en annan röstprofil. Som standard finns röstprofiler för t.ex. Eloquence (engelska), RealSpeak Direct Alva, m.fl.

Gör så som följer för att lägga till en ny röstprofil:

1.      Gå till JAWS-fönstret med tangentkombinationen JAWS+j.

2.      Om du inte har ställt in så att JAWS visas i Systemfältet, dvs. om du inte hamnar i en meny direkt utan talet bara säger ”JAWS”, tryck Alt för att öppna menyn.

3.      Tryck Enter på menyn Inställningar.

4.      Pila ner till och tryck Enter på undermenyn Röster.

5.      Tryck Enter på menyalternativet Röstinställningar (Generell inställning i JAWS 10).

6.      I JAWS 10 hamnar du först på radioknappen Standard som anger att du vill ändra standardröstprofilen. Hur man ställer in speciella röstprofiler för vissa program går vi inte igenom idag, så därför låter vi radioknappen Standard vara markerad och trycker Tabb.

7.      Du hamnar i kombinationsrutan Namn där du med pil upp/ner kan välja bland de existerande röstprofilerna. Observera att JAWS kommer att byta talsyntes så fort du bläddrar till en annan röstprofil.

8.      Välj en röstprofil som du vill utgå ifrån när du ska skapa en ny. Välj t.ex. SAPI 5 om det är en Infovox-röst du vill använda i den nya röstprofilen eller RealSpeak Direct Alva om du vill använda en RealSpeak-röst. Tryck sedan Tabb.

9.      I JAWS 10 kommer du till en kombinationsruta där du kan välja vilken typ av talsyntes du vill använda i den nya röstprofilen, t.ex. Eloquence eller SAPI 5. Den inställning som gäller för den valda profilen är markerad. Tryck Tabb.

10.  Du kommer till kombinationsrutan där du kan välja språk. Använd pil upp/ner för att välja bland de tillgängliga språken. Observera att endast språk som är installerade visas.

11.  Just nu hoppar vi över de två nästkommande kontrollerna, dvs. knappen Upptäck SAPI 4 talsynteser och Ändra, så vi trycker Tabb tre gånger.

12.  Använd pil upp/ner eller PgUp/PgDn (för större hopp) för att ställa in hastigheten.

13.  Tryck Tabb till kombinationsrutan Skiljetecken där du kan ställa in hur mycket av skiljetecknen såsom punkt, kolon och parenteser som talet ska läsa upp. Använd pil upp/ner för att välja mellan Ingen, Några, De flesta och Alla.

14.  Tryck Tabb till kombinationsrutan Person. Här väljer du med pil upp/ner vilken röst som ska användas i denna profil.

Tips: Det kan vara en bra idé att ställa in vilken person/röst som ska användas innan du ställer in hastigheten. Använd i så fall Skift+Tabb för att gå tillbaka till Hastighet och ändra.

15.  Tryck Tabb till kombinationsrutan Tonhöjd. Ställ in tonhöjden med pil upp/ner. Observera dock att många nya talsynteser inte kan ändra tonhöjden.

16.  Tryck Tabb till kombinationsrutan Volym. Använd pil upp/ner för att justera talsyntesens volym.

17.  Tryck Tabb till skrivfältet Långsammare bokstavering. Här kan du ställa in hur mycket långsammare talet ska läsa när du använder kommandot för att bokstavera ett ord. Standardvärdet är -5% av hastigheten. Skriv in ett nytt värde i fall du vill att bokstaveringen ska gå snabbare eller långsammare, t.ex. -10 i fall du tycker att bokstaveringen ska gå ännu långsammare.

18.  Tryck Tabb till skrivfältet Tonhöjning vid versal. Här ställer du in hur mycket tonhöjden ska öka när markören ställs på en stor bokstav. Observera återigen att inte alla talsyntesröster klarar att ändra tonhöjden.

19.  I fall du får upp kombinationsrutan Löpande läsning Talsyntes så tabbar du förbi den eftersom vi inte går igenom denna funktion idag, dvs. låt den stå kvar på Standard.

20.  Tryck Tabb till knappen Spara som och tryck Enter.

21.  Ange ett namn på röstprofilen och tryck Enter. Originalnamnet står redan i skrivfältet men kommer att skrivas över när du börjar skriva.

22.  Du kommer att få en fråga i fall du vill att denna röstprofil ska användas som standard, dvs. börja användas av JAWS när du avslutar denna dialogruta. Tryck j eller n för att besvara frågan.

23.  Du är tillbaka i listan över röstprofiler och den nya röstprofilen är markerad. Tryck Enter för att stänga dialogrutan.

Observera att alla inställningar inte finns tillgängliga för alla typer av talsynteser. Det kan t.ex. hända att kombinationsrutan Volym eller Person inte används.

När du vill justera någon inställning för en röstprofil, t.ex. hastighet eller person, går du tillbaka till samma dialogruta och gör nödvändiga förändringar. Tryck sedan på OK i stället för Spara som för att spara röstprofilen med de nya inställningarna.

JAWS = Capslock, Num0 eller Insert beroende på tangentbordslayout.

Tack David Renström