Jawstips #7 – Ställa in en speciell röstprofil till ett visst program

Ett nytt tips från David Renström.

Vi har tidigare gått igenom hur man skapar och redigerar röstprofiler med olika röster, hastigheter, etc. Idag ska vi gå igenom hur man kan ställa in så att JAWS automatiskt väljer en viss röstprofil när man startar eller växlar till ett program (med Alt+Tabb, JAWS+F10, etc). Detta kan vara användbart om man t.ex. använder ett engelskspråkigt program såsom AOL Instant Messenger eller MP3DirectCut och vill använda t.ex. Eloquence i detta program för att menyer m.m. alltid ska läsas upp korrekt.

Denna funktion finns i JAWS 11 och senare. Gör så här:

1.      Starta eller växla till det program som du vill alltid ska använda samma röstprofil oavsett vilken röstprofil som är vald som standard.

2.      Tryck kommandot JAWS+Ctrl+s, dvs. samma kommando som för att växla standardröstprofil.

3.      Tryck Tabb när du står i listan ”Standard”.

4.      Du kommer till en annan lista med rubriken ”För <programnamn>”, dvs. provar du detta i kommando i Outlook 2010 kommer det att stå ”För Microsoft Outlook 2010”. Det översta alternativet är ”Använd standard” och är normalt förvalt. Detta innebär att ingen speciell röstprofil ska användas i detta program utan den röstprofil som för närvarande är vald som standard kommer att användas.

5.      Använd pil upp/ner för att välja en röstprofil.

Obs: Välj en annan röstprofil än den som är vald som standard så att du märker någon skillnad.

6.      Tryck sedan Enter för att spara inställningen.

7.      Prova nu att växla mellan programmet du ställde in en röstprofil för och ett annat program. Observera dock att JAWS inte byter röstprofil i fall du endast växlar till JAWS-fönstret.

Nästa gång du trycker JAWS+Ctrl+s i programmet med en vald röstprofil kommer du direkt till listan med rubriken ”För <programnamn>”. Om du vill ta bort inställningen väljer du ”Använd standard” och trycker Enter.

JAWS = Num0, Insert eller Capslock beroende på tangentbordslayout.