Jawstips #8 – Virtuell menyfliksområdesmeny

Mer tips från David Renström.
En av de nya funktionerna i JAWS 12 är den s.k. virtuella menyfliksområdesmenyn. Vad är detta? Jo, bl.a. programmen Microsoft Word 2007, Outlook 2010 samt WordPad i Windows 7 använder det nya menyfliksmenysystemet i stället för de traditionella rullgardinsmenyerna. I den nya typen av menyer går man mellans.k. flikar i stället för huvudmenyer, antingen genom att trycka pil höger/vänster när man står på ett fliknamn eller genom att trycka Ctrl+Tabb, och förflyttar sig sedan med hjälp av Tabb mellan de olika alternativen under en menyflik.
Tanken med det nya menyflikssystemet var att det skulle bli enklare att hitta den funktion man letar efter eftersom de funktioner man för tillfället inte kan använda döljs. Många synskadade upplever dock att den nya typen av menyer är krångligare att hantera eftersom man inte längre kan använda pil upp/ner för att välja alternativ och höger/vänster för att öppna undermenyer. Det händer också lätt att man fastnar i en menygrupp om man använder pil höger/vänster.
JAWS-funktionen Virtuell menyfliksområdesmeny gör att dessa nya menyer visas mera likt de ”gamla” rullgardinsmenyerna. Du kan alltså när denna funktion är aktiverad förflytta dig på samma sätt med pil upp/ner och höger/vänster. De alternativ du bläddrar förbi kommer även att markeras på skärmen så att seende personer, t.ex. lärare eller kollegor, kan följa vad du gör.
Gör så här för att aktivera det virtuella menyfliksområdet i alla program:
1.      Tryck kommandot JAWS+v.
2.      Pila ner till alternativet Virtuell menyfliksområdes-meny och tryck mellanslag för att ändra från Av till På.
3.      Tryck sedan Enter för att spara inställningen.
Prova nu att starta ett av programmen med den nya typen av menyer (Word/Excel 2007/2010, Outlook 2010, etc.), tryck Alt och gå sedan med pilarna som i den gamla typen av menyer.
OBS: Om du har lärt dig nya snabbkommandon för att via de nya menyerna aktivera funktioner, t.ex. Alt w f s för att ändra teckenstorleken i Word 2010 eller Alt n a f för att bifoga en fil i Outlook 2010, så kommer dessa kommandon i många fall att förändras när den virtuella flikområdesmenyn aktiveras eftersom menyerna kommer att ”byggas om” för JAWS. Kortkommandon såsom Ctrl+s, Ctrl+o, F12 och Ctrl+Enter kommer däremot inte att förändras.
Om du vill få tillbaka originalmenyerna i JAWS utför du samma procedur men ändrar inställningen till Av i stället.
JAWS = Num0, Insert eller Capslock beroende på tangentbordslayout.