Jawstips #9 – Ordlista

I JAWS 11 tillkom en funktion (Ordlista) som visar en lista över alla ord som finns i det aktuella dokumentet samt hur många gånger de förekommer. Listan sorteras så att de ord som förekommer flest gånger hamnar överst. I andra hand, dvs. när flera ord förekommer lika många gånger, sorteras orden alfabetiskt. Vanliga ord såsom ”det”, ”men” och ”jag” räknas inte.
Tryck JAWS+Ctrl+w för att aktivera denna funktion när du t.ex. står i ett Word-dokument. Pila sedan uppåt/neråt i listan över ord och tryck Enter för att hoppa till nästa förekomst (med start från markörens position) av det valda ordet. I fall ordet inte förekommer längre ner i dokumentet, dvs. efter markörens position, kommer du att hamna på det ställe där ordet förekommer första gången i dokumentet.
När ett ord förekommer flera gånger i dokumentet kanske du vill se i vilka sammanhang det dyker upp. Välj i så fall ordet i listan och tabba sedan till och tryck på knappen Sammanfattning eller använd kortkommandot Alt+s. Använd sedan pil upp/ner för att bläddra mellan de olika meningarna där ordet förekommer och tryck Enter för att hoppa till den valda meningen.
Det enklaste sättet att hoppa mellan förekomster av samma ord är att använda navigeringskommandona w (nästa) och Skift+w (föregående). Glöm dock inte att du måste aktivera navigeringstangenter med JAWS+z för att detta ska fungera i Word, Outlook, etc. medan detta inte behövs på webbsidor och i PDF-filer.
Denna funktion fungerar på webbsidor och i PDF-filer samt i Microsoft Word, Outlook, Outlook Express, Anteckningar och WordPad.
JAWS = Capslock, Num0 eller Insert beroende på tangentbordslayout.
Tack David Renström.