Nyheter i Voice Over i Mac os 10.8 Mountin Lion

Apple har nu släppt den nya versionen av operativsystemet för mac-datoerna. Denna version är nu 10.8 och kallas Mountin Lion. Alla nyheter i systemet är ju redan spridda på nätet men här är några nyheter och förbättringar i skärmläsaren Voice Over.

  • Rösterna har fått sig en rejäl uppdatering. Både Alva och Oskar har fått förbättrat uttal samt att buggen med att bokstäver inte lästes korrekt är fixad. Även problemet med att tonhöjden ändrades hursomhelst verkar också åtgärdat. Fel kvarstår dock med att punkt läses som period och snabel a läses som kl. Går lätt fixa i uttalsinställningarna men lite konstigt att det fortfarande hänger med.
  • Teckentabellen för punktskrift är nu i det närmaste svensk. Alla bokstäver utom stort Ö är rätt och några skiljetecken är fortfarande lite fel men ett klart godkännt steg i rätt riktning.
  • Dra och släpp funktionen är klart förbättrad och mer pålitlig.
  • Alla ikoner i systemmenyn kan nu hittas med v o. Tidigare var det bara Apples egna ikoner såsom wi-fi, blutooth m m som hittades, nu kan andra ikoner såsom dropbox, growl, skype och andra hittas.
  • Markera och kopiera text från websidor i safari fungerar nu.
  • Voice over kan nu också styra talet till önskad ljudenhet vilket är användbart om man t ex skickar ljudet till en airplay-enhet men vill ha voice over att tala i de inbyggda högtalarna.

Det var några av de nyheter jag har funnit i mac os Mountin Lion. 

Siten Applevis har en lång podcastserie på 14 avsnitt om alla nyheter i voice over och mountinlion som jag varmt kan rekommendera att lyssna på.