Tankar kring ios 6

Ios 6, som är den fasta mjukvaran i iPhone, iPad och iPod touch har nu varit ute en stund och efter att ha kört det i snart en vecka tycker jag allt flyter på bra. Stödet för voice over har blivit förbättrat på några punkter och kanske något sämre i andra men i stort tycker jag denna uppgradering är bra.

Fördelar och nyheter i voice over:

  • Punktskrifttabellen är nu i det närmaste svensk. Några felaktigheter finns som vi måste jobba med så kommer tabellen bli bra.
  • Hantering av listor som t ex mail och sms. Det är nu enklare att radera enskilda mail och sms direkt från listan.
  • Voice over kan nu också läsa upp förhandsvisningen av mail, dvs de två första raderna av varje mail kan läsas innan man öppnar mailet.
  • Fonetisk bokstavering fungerar äntligen på svenska.
  • Nytt när man skriver med touchmetoden är att knapparna radera, retur, skift och fler symboler fungerar på samma vis som bokstäverna. Man behöver alltså inte dubbeltrycka på dem. Vid pekfingermetoden fungerar allt som tidigare med dubbeltrcyk för både bokstäver och extra knappar.
  • Den inbyggda kartappen har gjorts tillgänglig med voice over, men själva appen i sig och dess kartor har fått utstå mycket kritik runt om på internet.

Jag har inte direkt hittat några riktigt stora problem med ios 6 och voice over, däremot har jag hört att vissa har haft lite problem med samtal att det bl a tar lång tid att koppla upp så båda parter hör varandra. Inget jag märkt ännu. Däremot kan jag bekräfta att volymen på voice over är låg under samtal när man skall hantera knappsatsen t ex. Går troligen fixa med att lägga till volym i rotorn och sedan ställa in den under samtal. De övriga funktionerna i ios 6 som inte är specifika för voice over har ni säkert redan läst på så dom hoppar jag över här. Funktioner som också är specifika för nya iPhone 5 och 4S såsom Siri behandlar jag heller inte i denna artikel då det inte finns i sverige än.

2 kommentarer

  1. För en del som är synsvaga bör det vara bra att det numera går att köra Zoom och Voiceover samtidigt.

    Ska man göra någon speciell inställning för att början av mejlen ska läsas upp? Jag får det inte att fungera.

    1. Du får slå på att voice over läser tips i inställningarna för att det ska fungera med förhandsvisning av mail. Så måste funktionen vara på under epostinställningarna.

Kommentarer är stängda.