Allt detta gnäll

Över hela nätet läser jag hur synskadade gnäller nåt alldeles förfärligt på hur dåligt ios 6 är. Inget fungerar, inga appar fungerar, voice over fungerar inte och det är det sämsta os:et hittils osv osv. Men jag kan inte någonstans utläsa fakta om vad som faktiskt inte fungerar. Vad skulle ni som bara häver ur er en massa gnäll säga om Apple i morron stoppar support för voice over? Att ios 6 är den sista versionen med förstoring och tal. Nej, hoppas inte det. Men jag blir faktiskt riktigt bedrövad över hur användare behandlar tillverkare och programmerare som faktiskt gör något. Därmed inte sagt att ios och Apple i helhet är felfria, långt därifrån men skall vi få något vettigt gjort så måste vi framföra konstruktiv kritik och inte bara häva ur oss saker som att allt är skit och inget fungerar. Ta er samman och sätt er ner och ta tre andetag och plocka fram något att anteckna på och notera vad ni inte tycker fungerar. Skicka det sedan till accessibility@apple.com och i lugn och sansad ton beskriv vad som är problemet. Det är det enda sättet vi kan påverka saker att bli bättre. Att vräka ur sig okvädesord i bloggar och sociala medier gör ingen skillnad här.
Ärligt talat. Jag har inte hittat något i ios 6 på min gamla iphone 4 ihop med voiceover som verkligen inte fungerar. Några små saker dock har jag hittat.
Voice over tappar fokus i vissa listor när man bläddrar mellan sidor. Det kan vara lite smått frustrerande.
Att det blir amerikansk Samantha hq röst istället för svenska Alva på ipad är också en irriterande sak men det var redan i ios 5.
Lite småstökigt att ansluta vissa punktdisplayer har rapporterats och jag kan bekräfta detta också.
Punkttabellen är långt ifrån felfri på svenska och här måste alla punktläsare hjälpas åt och sammanställa felrapport till apple.
Sedan kanske det finns funktioner i iphone 4s och iphone 5 som jag inte har tillgång till på min 4 som inte fungerar med voice over. Men det känner jag inte till.
Så, låt oss slippa höra att allt inte fungerar utan ge mer konstruktiv kritik, både ros och ris till Apple, ja föresten till alla tillverkare av prylar vi använder om det så är specialgrejer eller vanliga konsumentprylar. Då kan vi påverka och få bättre produkter. Och är man så rädd för att saker inte skall fungera så låt bli uppdatera då och vänta till ni med säkerhet vet att saker fungerar som det är tänkt.

2 kommentarer

  1. Väl talat. Det är tyvärr inget nytt fenomen att gnälla utan konstruktiv kritik och märkligt nog känns det extra påtagligt bland synskadade jämfört med många andra funkisgrupper. Jag har spenderat rätt mycket tid på att fundera över varför det är så utan att ha kommit fram till någon bra förklaring.

Kommentarer är stängda.