Köpa begagnad skivspelare del 2

I min förra post om att köpa begagnad skivspelare berättade jag om min erfarenhet av att handla begagnat på nätet och problem som jag hade med själva skivspelaren efter att ha burit hem den.

så efter att ha packat upp och anslutit alltsammans så skulle det testas. Som jag skrev i förra posten var skivtallriken sned och väldigt låg i chassit. Den fungerade trotts detta och jag kunde konstatera att de vitala delar som brukar vara trasiga fungerar. Så då gällde komma underfund med varför skivtallriken var så sned. Efter att ha plockat ner den i beståndsdelar kunde jag konstatera att själva fästet för skivtallriken var problemets kärna. Det sitter en cylinder med lagerfett i som själva tallrikens axel står nedsänkt i. Denna cylinder är skruvad i ett metallfäste som sitter med tre skruvar i själva bottenchassit. Denna cylinder hade helt enkelt gängat upp sig och satt bara fast av gammal vana. Den är också låst med en låsmutter men den rackarn hade med hjälp av lagerfettet fastnat på själva skivtallrikens platta. Efter att ha monterad ihop detta såsom konstruktören tänkt sig och låst cylindern med sin mutter återstod att konstatera att allt blev för högt istället. Bara låssa på muttern lite och vrida cylindern och prova till rätt höjd. För detta behövdes inget mer isärplockande av fästet då cylindern är åtkomlig från undersidan. Då återstår bara att få tallriken i rätt vinkel också och inte toksned. Googlade lite och till slut hamnade jag på Beoworld vilket är ett forum för B&O antusiaster och där fann jag info om en helt annan modell och hur man justerade tallrikens vinkel. Detsamma verkade gälla för min med. De tre skruvar som själva tallrikens fäste sitter med är också justering av vinkel. Så bara skruva på dem till du har en rak tallrik. På min verkar de små brickorna mellan fäste och chassi vara slitna så de får jag byta nångån men allt är nu i perfekt höjd och vinkel. Skivspelaren spelar så fint så nu. 

Detta är ju förståss inte för vem som helst men jag gillar att mecka med gammal teknik och mekanik, man förstår ju oftast hur saker hänger ihop och fungerar till skillnad mot dagens datorstyrda saker. Jag gör detta mest för att jag tycker det är skoj och samtidigt lära sig hur man gjorde förr.