Förstoring i senaste android 4.2

Skrivet av Robin Pettersson

Zoomfunktion i nyaste versionen av Android

Nyligen släpptes en ny version av Android, version 4.2, som bland annat bjuder på en helt ny skärmförstorare.

Det man först måste göra är att aktivera funktionen. Gå till Appar och sedan Inställningar. Rulla sedan ner till Tillgänglighet och välj sedan Zoomrörelser. Slå på funktionen med knappen uppe i högra hörnet.

Man får nu två olika metoder att välja på. Antingen fast förstoring som man flyttar genom att dra med tre fingrar. Eller en tillfällig förstoring som återgår i oförstorat läge när man släpper fingret.

För att aktivera den fasta förstoringen, tryck tre gånger med ett finger varsomhelst på skärmen. Öka sedan förstoringen genom att dra två fingrar ifrån varandra. För att minska gör man samma sak fast baklänges, alltså nyper med två fingrar. Stänger av förstoringen gör man genom att trycka tre gånger i snabb följd med ett finger.

Om man vill kolla lite snabbt efter något på skärmen kan den tillfälliga förstoringsmetoden vara smidig. Tryck tre gånger med ett finger varsomhelst på skärmen, men behåll fingret på skärmen efter tredje trycket. Flytta sedan fingret runt på skärmen så förflyttas förstoringsområdet. När du är klar släpper du bara skärmen så återgår skärmen till oförstorat läge.

Det går alldeles utmärkt att kombinera förstoringen med skärmläsaren. Gesterna krockar inte med varandra men tyvärr följer inte förstoringen med Talkbacks fokus när man navigerar med gester. Dock tycker jag att funktionen är ett steg i helt rätt riktning och hoppas på att den utvecklas i framtida versioner av Android.