Spotify på min mac? – du drömmer!

Spotify – en omöjlighet?

Om man frågar, vilket man ofta gör, om Spotify är tillgänglig för synskadade på en Mac brukar svaret vara ett rungande nej följt av kommentarer om Spotifys ovilja att göra program tillgängliga för synskadade. Frågar man mig är dock svaret ett helt annat. Att Spotify är otillgängligt på Mac är en sanning med modifikation för äger du en IPhone finns det ett par tillgängliga appar som agerar som fjärrkontroll till Spotify och då blir plötsligen klienten på Mac-sidan relativt tillgänglig.

Nyligen fick så en av dessa appar, Remoteless en uppdatering och är nu uppe i version 2.0 

 

Det första jag märkte efter att ha installerat appen, vilket var lite bökigt, men det kan ha berott på mig och inte appen själv, var att, som de sade i appstore, gränssnittet hade förbättrats. Förr kändes det lite snårigt att ta sig fram genom appen men nu var det tämligen rättframt att jobba i appen. Man kan logga in å Facebook och lyssna på vad andra spelar om man har lust att göra det. Man kan också söka efter, och lyssna på egna låtar. Har man ett premiumkonto hos Spotify kan man logga in även med fjärrkontrollen och komma åt funktionerna för att lägga till såväl album som spår i sina spellistor. Man kan även lägga till egna spellistor utifrån ett album eller spår.

Gränssnittet känns ganska enhetligt, om man t.ex vill tillbaka till en sökning om man lyssnat på en spellista, får man trycka menyknappen som finns i övre delen av skärmen. En lite förvirrande sak är att menyvalen syns för Voiceover även om menyerna inte är aktiva, vilket gör att man frestas tro att man kan trycka på ett menyval direkt, men så är inte fallet. När vi ändå är inne på nackdelar med Remoteless så kan jag nämna att det verkar som om inloggningen inte är helt konsekvent. Ibland när jag skulle editera en spellista, kunde jag få beskedet att jag var tvungen att gå till inställningar och på nytt logga in till mitt spotifykonto, men huruvida det var användarfel eller inte kan jag inte säga.

för att sammanfatta

Sammanfattningsvis kan sägas att Remoteless är en riktigt trevlig fjärrkontroll som gör det möjligt att även för synskadade lyssna på Spotify med lite bättre ljud än om man skulle lyssna via iphonens inbyggda högtalare. Det behövs ett hjälpprogram som installeras på din Mac, men när installationen och öppnandet av programmet är gjort så kan man nästan glömma det, det sitter på din Mac och gör inte så mycket skada utan puttrar snällt på och hjälper dig att fjärransluta din mack till Spotify och sedan kontrollerar du Spotify från finsoffan, hängmattan eller var du nu befinner dig med hjälp av IPhonen.

Remoteless finns i Iphone appstore.

2 kommentarer

  1. Hej Krister, du skrev att det finns ett par tillgängliga appar för att köra Spotify. Vilken är det mer förutom Remoteless som du skriver om här? Jag har testat Remoteless och är inte helt nöjd, tycker bl.a att jag inte riktigt har koll på vad den kommer att spela när jag trycker på en spellista. Sedan får jag inte med spellistemapparna som jag har skapat i Spotify, programmet lägger dem bara i alfabetisk ordning och ingen struktur.

  2. Jag tycker för min del att Remoteless var något rörig. Var flertalet gånger jag inte fick som jag ville. De enda tillgängliga appar jag känner till är väl ios och android versionen av spotify och till viss del windows versionen. Men visst, Remoteless kanske går få fason på om man jobbar ihop med utvecklaren lite vad gäller tillgängligheten.

Kommentarer är stängda.