Ny betaversion av BrailleBack för android släppt

En ny version av programmet BrailleBack finns nu ute. Programmet förser Android-enheter med punktskriftsstöd. Än så länge är programmet en betaversion och måste laddas ner från Eyes-free Projects hemsida.

En stor nyhet är att man lagt till svenska teckentabeller för både in- och utmatning. Det går alldeles utmärkt att både läsa och skriva punktskrift och alla våra specialtecken skrivs och visas nu på rätt sätt. Sedan har man fått en kontrollpanel för BrailleBack där man kan ändra teckentabeller, ändra huruvida man vill använda litterär eller datapunktskrift, samt se statusen på sin display. Kontrollpanelen nås genom att gå in under Inställningar -> Tillgänglighet -> BrailleBack -> Inställningar.

Programmet fungerar bra, det var inga problem att para ihop telefonen med min punktdisplay (BraillePen 12). En lite smått irriterande sak är dock att om man bläddrar i en lång lista scrollar den inte automatiskt när man pilar sig ner. Man får då använda ett separat kommando för att rulla upp respektive ner en skärmsida. Men förhoppningsvis rättar man till detta i framtida versioner.

En annan detalj är hur objekt presenteras på punktdisplayen. Istället för att displayen visar endast det objekt man har fokuset på så visas innehållet på skärmen radvis. Om man tar startskärmen som exempel, där man kan ha flera saker bredvid varandra, visas dessa på samma rad på punktdisplayen. Flyttar man höger eller vänster så visas en blinkande markör där fokuset finns. Detta kan vara lite svårt när man har en liten display så jag hade nog föredragit att endast se det objekt som har fokus.

I skrivande stund finns den här versionen inte ute på Google Play, den som finns där heter 0.9R4 och betaversionen är uppe i version 0.9.1 Beta3.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att man tagit ett steg i rätt riktning. Det fungerar gott och väl till att skriva och läsa punkt. Så fixar man bara problemet med scrollningen i listor och visningen som jag nämnt ovan så kommer det bli riktigt bra.

För er som vill prova betaversionen hittar ni den här: