Året som gått

Ja då 2012 i det närmaste är över så är det dags sammanfatta vad som hänt under året.

Nya enheter från Apple har vi sett, både iPhone 5 och iPad mini samt nya macar har presenterats. På Android sidan har nexus 7 blivit en storsäljande platta som är riktigt trevlig att bekanta sig med. 

Vi har också fått höra om Panasonic som tillverkat TV-apparater som har en typ av skärmläsare i sig så att programguiden och lite övrig info kan läsas upp. Dock ej textning av program. Endast engelska vad jag vet men är ju i rätt riktning.

Vad gäller prylarna som är specielt utvecklade för synskadade kan man ju säga att små punktdisplayer för t ex mobiltelefoner och plattor har fått ett genombrott. Varje tillverkare har åt minstånne en modell med 12,14 eller 18 celler och även med inmatning i punktskrift. 

Windows 8 har också sett dagens ljus och alla hjälpmedelstillverkare försöker nu hinna med att få sina produkter kompatibla med det nya systemet. Jaws 14 t ex skall komma att fungera med Windows 8. 

På mobila sidan har vi Apple och Google med varsitt mobilt system som båda nu är riktigt bra för den synskadade användaren. Apples Ios är det enklaste att komma igång med, inget extra behöver köpas eller installera utan att bara trycka tre gånger på hemknappen när en iPhone eller iPad startas första gången. På Android krävs oftast en installation av skärmläsaren samt de röster man vill ha. Lite bökigare att komma igång med men Talkback och med förstoringen är Android numera ett tänkbart alternativ om man hittar rätt version. Detta var ju nästan otänkbart under 2011 så det känns ju bra att vi fått två medspelare på mobilmarknaden. Att windows phone 7 och 8 inte är anpassade och inte går anpassa är ju rent bedrövligt och vi får hoppas på bättring under 2013. Symbian är det väl knappast någon som räknar med längre även om både Talks och Mobile speak fortfarande utvecklas och hålls igång så är ju utbudet av telefoner begränsat. Vill man ha telefon med knappar på och inte pekskärm så är det Nokia c5 fortfarande som gäller men vad det blir den dagen den modellen läggs ner vet ingen.

Även marknaden för handhållna förstoringskameror har ökat ordentligt under 2012. Många tillverkare med olika modeller att välja på. 

Något som har ökat igen är podcasts, eller som vi säger här i landet podradio. Det var ju väldigt stort sådär runt 2005 – 2007 och så kändes det som det dalade i intresse. Men nu skall varenda tidning och blogg ha en podcast. Ja även denna blogg har en podcast även om jag inte publicerar jättemycket där så finns den. Ett bra sätt att ta till sig information och man får plocka russinen ur kakan helt enkelt. 

Sist men inte minst kanske, för ljudnörden som tycker vinylskivan låter bäst av alla typer av ljudbärare så kan man läsa att vinylskivor säljer hur bra som helst. Den analoga trenden kom tillbaka under året och jag tror den kommer vara in i 2013 också. 

Ja det var lite som jag mins från 2012. Jag har säkert glömt något men då fyller ni ju säkert på i kommentarerna. 

Då återstår bara att önska gott nytt år !!