Jawstips #15: Stänga av skyddad vy i Microsoft word

Ett tips från David Renström.

Om man använder nyare versioner av Microsoft Office, dvs. 2007 eller 2010, så råkar man oftast förr eller senare ut för att bifogade dokument som man öppnar inifrån e-postmeddelanden eller laddar ner från hemsidor inte går att läsa ordentligt med JAWS. Detta beror på den s.k skyddade vyn som Word använder och som är tänkt att skydda datorn mot skadliga dokument.

För att JAWS ska kunna läsa dokumenten på ett bra sätt måste man inaktivera den skyddade vyn. Detta gör man enklast genom att trycka F12 (snabbkommandot för Spara som) och sedan tabba till och trycka på knappen Aktivera Spara. Man behöver dock inte spara om dokumentet utan det räcker med att trycka Esc när dialogrutan för filnamn dyker upp. Nu ska det gå att läsa dokumentet som vanligt. Detta måste dock upprepas nästa gång en bifogad fil öppnas i Word.

Man kan dock också ställa in i Word så att dokument som öppnas från mail eller hemsidor inte öppnas i den skyddade vyn. Gör så här:

  1. Starta Microsoft Word.
  2. Gå till Arkiv-menyn (Alt+A).
  3. Pila ner till Alternativ och tryck Enter.
  4. Pila ner till Säkerhetscenter.
  5. Tabba till knappen Inställningar för Säkerhetscenter och tryck Enter.
  6. Pila ner till Skyddad vy.
  7. Tabba till kryssrutan Aktivera skyddad vy för filer som hämtats från Internet. Avmarkera denna kryssruta med mellanslag i fall du vill att dokument som du laddar ner från hemsidor inte ska öppnas i den skyddade vyn utan visas som vanligt. I fall du använder Microsoft Live Mail som e-postprogram ska du avmarkera denna kryssruta för att bifogade filer inte ska öppnas i den skyddade vyn.
  8. Tabba till kryssrutan Aktivera Skyddad vy för bifogade filer i Outlook. Avmarkera denna kryssruta med mellanslag i fall du inte vill att bifogade filer i Outlook ska öppnas i den skyddade vyn.
  9. Tabba till knappen OK och tryck Enter.
  10. Tabba till knappen OK igen och tryck Enter.

Nu ska det vara klart.

%d bloggare gillar detta: