Reflektioner på Ubuntu 13.04

Ubuntu 13.04 har nu funnits ute en kort tid och jag har kikat på den lite.

Som vanligt när det gäller Ubuntu så är man och pillar i det grafiska gränssnittet för varje version. 13.04 är inget undantag. I 12.04 fanns det både unity 2d som var det mest tillgängliga och sedan unity 3d som var sisådär med skärmläsare. I 12.10 och nu helt i 13.04 har man gått över till unity 3d. Tycker ändå att gränssnittet flyter på bra. Känns inte som det är några stora problem med att köra skärmläsaren på det. Det jag märker direkt är att rutan som dyker upp när man t ex väljer stänga av datorn inte går läsa med skärmläsaren. 

En annan sak som verkar väldigt instabil är kopplingen mellan skärmläsaren Orca och brltty som sköter utmatningen till en ansluten punktdisplay. Det känns som att brltty och Orca tappar kopplingen och då blir det följdaktligen ingen visning på punktraden. 

Problemet med att brltty orsakar systemfel och vill rapportera det till utvecklarna verkar kvarstå i 13.04 också. 

Systemet i övrigt är snabbt och responsivt. Filhanteraren är ruggigt snabb vilket den verkligen inte varit i tidigare ubuntu versioner. Även uppstartstiden fram till loginskärmen är betydligt snabbare.

Vill du experimentera med denna version så finns den på Ubuntus hemsida men jag rekommenderar att man kör 12.04 för en stabilare upplevelse speciellt om man kör både punkt och tal i det grafiska gränssnittet. 12.04 är dessutom en lts, long time support version vilket gör att den kommer få längre tid för uppdateringar än de versioner som släpps emellan. 

Version 13.04 och 12.04 lts finner du här. www.ubuntu.com

1 kommentar

  1. För mig som kör compiz som skärmförstoring upplever jag en förbättring. I förstorat läge håller sig muspekaren nu i översta lagret och inte gömmer sig bakom menylister och unitymenyn.

Kommentarer är stängda.