Facebook jobbar med tillgängligheten

Tro det eller ej men facebook har ett team som jobbar med att tillgängligheten för webplatsen samt deras appar skall bli bättre. 

I novembers nyhetslista kan vi se att man bl a laggt in gratisskärmläsaren Nvda som ett program att ta hänsyn till i jobbet med tillgänglihet. 

Här är länk till hela nyhetsinlägget på facebook på engelska.

Faktum är att både appar och websidan har blivit bättre men det finns fortfarande mycket att göra för att det skall bli så skärmläsarvänligt som det går. 

Det går också följa detta arbete via twitter och då följer du @fbaccess. De önskar också feedback på vad som inte fungerar, så det finns bra möjligheter att påverka tillgängligheten på facebook.

På appsidan tycker jag facebook messenger är riktigt bra och är både tillgänglig och användarvänlig. Fungerar både bra med android och ios. Facebookappen däremot har lite kvar för att bli riktigt bra. Den är riktigt tillgänglig på både android och ios men däremot användarvänligheten är inte jättebra tycker jag. Den är lite klumpig att jobba med i vissa fall. 

Webplatsen är väldigt omfattande och innehåller mycket funktioner, reklam och en väldans massa olika listor så den är i mitt tycke inte helt användarvänlig. Mycket har blivit bättre och fungerar med skärmläsare men det vore bra om man kunde skala av lite paneler som man kanske inte använder. Sedan kraschar voice over på min mac när jag läser inläggen på facebook när jag använder webplatsen. Har inte klurat ut vad som gör detta. 

Mobilsidan fungerar bra men har ibland lite bus för sig med att funktioner inte fungerat när man valt länken till dom. Du når mobilversionen på m.facebook.com. Det är en väldigt avskalad version och den fungerar bra med skärmläsare. Men som sagt lite problem med länkar samt att jag inte lyckas sortera nyhetsflödet. 

Bra att man jobbar med tillgängligheten så att facebook som ändå är ett av de stora nätverken blir så bra den kan för alla.