Uppdateringar februari 2014

Början på året har varit rätt lugn vad gäller nyheter inom området tillgänglighet och teknik.

Den stora nyheten är att GW Micro som gör skärmläsaren Window eyes har gjort en version som man kan hämta gratis om man äger en giltig licens för Microsoft office 2010 eller senare. Detta kommer ju förståss att bli en liten nagel i ögat på andra tillverkare som igentligen bara har haft Nvda som gratis konkurrent i windows. Det man kan hoppas är väl att det kan bli en viss prisjustering över lag vad gäller skärmläsare som har varit väldigt dyra att köpa. 

Facebook har släppt en ny app som skall vara någon slags nyhetsläsare likt flipboard och andra liknande appar. Har inte testat den i skrivande stund men kan se på sociala medier att den inte är helt tillgänglig med voice over på iPhone.

Att de mobila enheterna som smarta telefoner och surfplattor gör sitt intåg i våra liv märks mer och mer. I Nordeas app för iphone kan man numera koppla ihop den med mobilt bankid och på så vis sköta vardagens ärenden enbart med sin iphone. Betala räkningar och godkänna e-fakturor är riktigt enkelt numera. Det finns knappar och kontroller utan etikett men jag har inte behövt använda dem. Även swedbanks mobilapp skall fungera riktigt bra. Hur tillgängligheten på Android för dessa appar är vet jag inte just nu. Nordeas app har inte fungerat tidigare med talkback ialla fall.

Nyhetsappar finns det en hel del av och den senaste i skörden är SVT som släppt  en egen app för att följa nyheter. Den fungerar riktigt bra med voice over. Man kan välja att få pushnotiser vid större nyheter. 

Legimus appen för att läsa talböcker från MTM har kommit i version 3. Förutom att den över huvudtaget inte fungerar för mig så verkar andra användare få det att fungera med vissa brister. I version 3 kan man nu direkt hämta och läsa böcker från MTMs katalog istället för att gå omvägen via safari eller itunes fildelning. Söka och lägga till böcker var inget problem, att lägga dom offline gick också bra men tyvärr fick man ingen status på hur mycket som hämtats och om boken fortfarande hämtas. Efter att boken hämtats kraschade min app och vägrar numera starta men för andra verkar det fungera. Kan nog bli riktigt bra när alla löss är borta ur appen.

Det finns också en ny version av Ios, 7.0.5 som endast skickas ut till iPhone 5s och 5c. Denna korrigerar problem med kinesiska nätverk. Lär ju inte drabba oss så mycket här. Äldre enheter berörs inte av denna uppdatering.

1 kommentar

  1. Vad det gäller mobila appar för banker kan jag informera om att Handelsbankens mobilapp inte fungerar med Voiceover. Man har bland annat gjort inloggning så att siffrorna läggs i slumpvis ordning på skärmen vilket gör att Voiceover inte kan hitta dem så man kan slå sin personliga kod. Jag fick hjälp med att logga in vid något tillfälle och det finns en del att göra i appen när man väl lyckats logga in. Voiceover hittar ingenting.

Kommentarer är stängda.