Fejan för alla

Precis i dagarna har en ny webbtjänst för dövblinda och synskadade lanserats. Den heter ”Fejan för alla” och är en avskalad version av den för almenheten så kända Facebook. Bak om denna tjänst står PTs Post och telestyrelsen och tanken med ”Fejan för alla” är att göra Facebook tillgängligare för dövblinda och synskadade.

Hur kommer jag igång?

Först måste du ha ett konto hos Facebook, som du skapar på facebook.com 

Sedan så är det dags att logga in på:

https://fejjanforalla.se/ och ansluta ditt facebook-konto till ”Fejan för alla”.  Anslutningen sker i några enkla steg och det är inte komplicerat. 

fördelar och nackdelar

När du har loggat in på ”Fejan för alla” och knappat in användarnamn och lösenord så laddas nu sidan.

Sidan är som sagt avskalad och här är några de funktioner som du kan använda på Facebook med ”fejan för alla”.

  • Vänförfrågningar
  • Skriva status
  • Visa senaste statusar
  • Skicka meddelanden till vänner
  • Min profil
  • Evenemang
  • Grupper
  • Vänner

Tyvärr så går det inte att använda ”Målgruppsväljaren” då du skall dela en status med dina vänne på Facebook. Det här är nog den största bristen hos ”Fejan för alla”. Jag anser personligen att sekretess är oerhört viktigt och att man har hundra koll på med vem man delar sin status med.

möjligheter

Fejan för alla kan ge människor med liten internetvana en möjlighet att lära sig hur webben fungerar. Det kan vara ett första steg att komma in på arenan sociala nätverk.Det är ju inget som hindrar att man går vidare och utforskar Facebooks mobilsida,för att sedan använda den stora webbplatsen Facebook. 

Personliga reflektioner 

Facebook är stort, men att det skulle vara så stort att vi får en svensk myndighet att ta sig an problemet hade jag inte kunnat tro. 

Jag skulle nska att Facebook precis som en av våra stora banker kunde ordna med genvägar, så att man kunde skräddarsy sin egen hemsida på Facebook och plocka bort onödiga länkar som jag helst vill slippa se.

Varför kan inte Facebook utveckla sin webplats så den skulle fungera för alla?

 

Skrivet av gäst Jack Engdahl