Supporten för Windows xp upphör 8 april

8 april slutar supporten för det 12 år gamla operativsystemet Windows xp. Det innebär att Microsoft inte längre skickar ut uppdateringar till systemet.

Detta kommer inte automatiskt leda till att din dator slutat fungera men systemet kommer blir mer och mer sårbart ju längre tiden går. En del säkerhetsproblem kommer säkert användas av individer med onda avsikter och kan leda till förlust av data som t ex dokument, bilder och musik.

Det viktigaste du kan göra nu om du kör windows xp är att säkerhetskopiera dina viktiga filer ofta och lagra dom på minst två ställen, dels där dom ligger i datorn och på en extern enhet såsom hårddisk eller usb minne. Ett bra antivirusprogram är också viktigt. Microsoft kommer samtidigt som supporten för xp läggs ner kommer även supporten för deras antivirusprogram essentials för xp också läggas ner. Så här får man se sig om efter andra alternativ så länge man kör xp.

Ett annat problem som kan bli större än att själva supporten upphör är att internet explorer inte uppdateras längre än till version 8. Många webplatser som t ex banker mm kommer inte längre släppa in en äldre webläsare. Lösningen här är t ex firefox så länge.

Vad göra då?

Har du en äldre dator så kanske en ny kan vara på sin plats. Har du dock en nyare maskin från t ex 2010 eller senare och du kör xp kan du aldeles säkert uppdatera den till windows 7 som fortfarande stöds.

Att uppdatera än äldre dator från t ex 2009 eller tidigare till windows 7 är inte att rekommendera. Windows 7 kräver något mer prestanda än xp och kommer kännas väldigt långsamt på en äldre dator. 

Kör du vidare med xp bör du använda internet med sunt förnuft och inte klicka på allt som verkar lockande i epostmeddelanden eller facebook. 

Läs mer på Microsoft här

Ett svar på ”Supporten för Windows xp upphör 8 april”

  1. Man ska nog ha klart för sig att säkerhetsvarningar av den här typen oftast utgår från att ingen har några andra säkerhetssystem än Microsofts egen brandvägg etc. I verkligheten har ju de flesta vettiga användare kompetenta och väl uppdaterade brandväggar och antivirussystem, men Microsofts agerande styrs av principen om förebyggande damage control för den egna imagen, och media följer efter i tripp trapp trull. Som jämförelse, är det verkligen rimligt att säga att alla som använder XP eller Windows 7 och som inte har det senaste SP:et och alla de allra senaste uppdaterngarna, att deras datorer utgör vandrande soptunnor som förmodligen drar till sig alla slags virus och intrång?

    Logiken här är som med den där kvinnan på McDonalds (i Florida) som spillde riktigt hett kaffe i knät när hon försökte få upp den motsträviga koppen. Idag vill inget företag hamna i tidningen, eller på Facebook, utpekat av en dyngsur, högljudd människa som har betett sig klantigt men skyller på företaget som sålde den pryl han/hon hanterade fel; följden blir att Microsoft, Apple, Adobe och andra försöker truga på folk alla de senaste säkerhetsfixarna eller ännu hellre den senaste versionen av sina produkter (då får man desutom sälja mera!) för att ha ryggen fri om det skulle hända något. Att s k datorjournalister, främst i dagstiningarna, inte klarar att ha distans till detta är minst sagt märkligt.

Kommentarer inaktiverade.