Musiktjänster otillgängliga för synskadade

Det finns många bra musiktjänster nuförtiden där du kan strömma musik och även på vissa ladda upp din egen musik till tjänsten och på så vis ha tillgång till massor av musik.

Men är du synskadad och kör skärmläsare är du helt utestängd från näst intill alla tjänster på internet.

Spotify:

Spotify är idag helt otillgänglig både på mac och windows. Skärmläsaren får inte fram någon som helst information. Fungerar till sådär 10 – 20 procent på ios men även där finns stora och många brister. På android har det också varit stora brister i programmet. 

Wimp:

Inte tillgänglig på mac och windows. Fungerar ok på ios.

Google music:

Det går starta tjänsten på en android enhet men ej på pc eller mac. Använda tjänsten fungerar bäst på android men även här finns stora brister. Iosappen är näst intill oanvändbar. På mac och pc fungerar det inte alls att spela musikk.

Itunes store och itunes match:

Helt tillgänglig på mac, En hel del problem på windows, fungerar bra på ios.

 

Dessa är dom stora på marknaden och det är bedrövligt att de inte fungerar för synskadade användare. 

3 kommentarer

  1. Kunde du motivera dina synpunkter angående Spotify litet mera?
    Jag ser inte att Spotify är ”helt otillgängligt” på Windows, eftersom det går fint att söka låtar och lägga till dessa till spellistor. ”Helt otillgängligt” betyder i mina öron att programmet eller appen i fråga inte alls går att använda till någonting med skärmläsare.

    Jag har inte använt Spotifys iOS-app så där jättemycket, men den har fungerat fint för mina behov, så därför undrar jag varför du anser att den bara skulle fungera till 10–20 procent med VoiceOver.

  2. Jo, senaste spotify för windows och lika för mac är för mig helt oanvändbar och otillgänglig. Det enda som visas är sökfältet. Ingen annan information går få fram med skärmläsare. Med förstoring verkade det dock fungera bättre. Ios appen har nästan inga knappar och kontroller med etiketter på så det är mycket testande och pillande innan man kommer på vad dom är till. Så om spotify fungerar så kan det vara så att senaste versionen för windows inte installerats än men då är det bara en tidsfråga, det går ju inte stänga av detta tyvärr.

  3. Spotify har även en webspelare. Denna når man på följande länk:
    https://play.spotify.com
    Denna spelare fungerar inte med Jaws och Internet Explorer. Det går inte att aktivera länken search. Använder man däremot NVDA och Firefox fungerar den hyfsat. Den är ganska besvärlig att hantera. Jag använder aldrig tal och har därför endast provat spelaren med punktdisplay.

Kommentarer är stängda.