Windows 10-tips: Flera skrivbord

En intressant funktion i Windows 10 är möjligheten att jobba med flera skrivbord samtidigt. Om du jobbar med många program öppna samtidigt kommer du nog uppskatta den funktionen.
Alla ikoner du lagt på skrivbordet kommer synas på alla skrivbord du skapar. Däremot om du öppnar ett program på skrivbord 1 kommer det inte synas på något annat skrivbord, det vill säga att det inte visas i Alt+tab-menyn på något av de andra skrivborden. Du kan exempelvis ha musikspelaren, Internet Explorer och e-posten öppna på ett skrivbord, medan du kanske jobbar i Word, excel och kanske några mappar på det andra. Detta gör att du kan gruppera upp alla öppna program på ett smidigt sätt, så att alt+tab-menyn blir kortare och mer lättöverskådlig.

För att skapa ett nytt skrivbord trycker du Windows + CTRL + D. Du växlar mellan skrivborden med Windows + CTRL + Pil höger eller vänster. För att stänga ett öppet skrivbord trycker du Windows + CTRL + F4.

Du kan även skicka öppna fönster mellan skrivborden. Gör då såhär:

  1. Ställ dig på det skrivbordet där fönstret du vill flytta finns.
  2. Tryck Windows + Tab. En aktivitetsvy öppnas.
    Ställ dig på fönstret du vill flytta, använd piltangenterna.
  3. Tryck på snabbmenyknappen och välj Flytta till -> Skrivbord x (där x är numret på skrivbordet dit fönstret ska flyttas).

Du kan även välja att skapa ett nytt skrivbord i den menyn.

Detta kan alltså vara ett smidigt sätt att gruppera fönster om du arbetar med många program samtidigt.