Hjälpmedel och windows

Hjälpmedel för windows kan vara både skärmläsare och förstoringsprogram.

Skärmläsare är ett program som hjälper den synskadade datoranvändaren att få informationen på skärmen presenterad i tal med hjälp av syntetiskt tal eller via en punktskriftsskärm.

Förstoringsprogram gör bilden lättare att se för den som t ex behöver större text eller kanske behöver andra färgkombinationer.

Har här samlat ihop lite kortfattad information om de skärmläsare för windows som jag känner till. Vi börjar med de som är gratis.

Nvda

En gratis skärmläsare som bygger på öppen källkod. Svensk röst är inkluderad i form av den öppna källkodstalsyntesen Espeak. Punktskriftskärmar kan också användas men det finns inte så många just nu som stöds av programmet. Nvda är också inkluderat i Infovox usb stickan.

Länk till Nvda hemsida på engelska:

E-postlista på Smartlist

Thunder

Thunder är en skärmläsare som enbart finns på engelska. Den är gratis men finns också med i paketet Infovox 3. Fungerar i windows xp och vista och i windows 7 också. Det går använda sapi 5 röster med denna skärmläsare. Inget stöd för punkt.

 

Hemsida

 

Jaws för windows

Jaws för windows är den mest spridda komersiella skärmläsaren. Jaws fungerar på 32 och 64 bitars system. Stöder windows 7, windows 8, windows 8.1 och windows 10. Jaws har svenskt tal som medföljer i form av Nuance röst Alva samt Oskar och kan också använda sapi 5 röster från t ex acapela. Stöd för ett antal vanliga punktdisplayer finns också.

 

Hemsida

E-postlista på svenska

 

Window eyes

Window eyes är en skärmläsare med tal och punktstöd. Den är än så länge inte så vanlig här i sverige men konkurerar om marknaden med bl a Jaws. Fungerar med sapi 5 talsynteser och flertalet punktskärmar. Alla olika editioner av windows stöds från windows 7 och framåt.

 

Hemsida: http://www.icap.nu

 

Dolphin Supernova

Supernova är ett samlingsnamn för en hel grupp olika programdelar som erbjuder antingen ett program för förstoring, ett för enbart tal och punktstöd samt ett med både tal och punktstöd samt förstoring. Fungerar med flertalet punktskärmar och sapi 5 talsynteser. Alla windowsversioner från 7 och framåt stöds.

 

Hemsida: http://www.dolphinuk.co.uk/

 

Zoomtext

Zoomtext är det mest spridda förstoringsprogrammet för windows. Programmet erbjuder många inställningsmöjligheter och förstoringsgrader så det skall passa så många användare som möjligt. Zoomtext kan även läsa upp text med talsyntes.

 

Hemsida: http://www.aisquared.com/

%d bloggare gillar detta: