Att tänka på inför köp av dator

Att köpa dator är en svår fråga. Det finns många varianter och fabrikat att välja på. Här skall jag försöka reda ut lite vad man skall tänka på för att få en dator man kommer trivas med.

Bärbar/stationär

Är ju alltid en svår fråga. Men den frågan tål att tänkas på ordentligt. En stationär och bärbar har i stort sett samma prestanda idag så där brukar det inte vara något problem. Både processor, minne och hårddisk brukar vara rejält tilltagna i båda fallen. Att välja bärbar eller stationär är tycker jag en ergonomisk fråga. Att jobba vid en bärbar är för det mesta betydligt sämre än att jobba vid en stationär. Skärmen kommer aldeles för lågt så har man syn och vill se skärmen så får man ofta ont i axlar och nacke om man jobbar flera timmar om dagen vid en bärbar. Bärbara maskiner har oftast lite sämre antal anslutningsmöjligheter, så om man använder mycket kringutrustning som skall anslutas får man oftast komplettera med en usb hubb t ex. En stationär har oftast fler anslutningar.

Prestanda

De flesta datorer som säljs idag har mycket god prestanda och har inga problem att t ex köra hjälpmedelsprogram. Men att bestämma sig för vad man skall ha datorn till är en klok idé. Det är ju onödigt att köpa en maskin med prestanda för tunga krävande grafiska spel när man tänkt sig mest ordbehandla och kanske kika på internet samt hantera sin digitala musiksamling. Har man kanske en dator som fler delar på i familjen så kanske någon vill spela lite mer krävande spel och då får man öka lite på kraven.

Välja märke

Ja, det är oftast bäst att välja något kännt märke när man handlar dator. Visst kan de mer okända vara minst lika bra men det kanske är svårare att få support och hjälp om något händer. Att bygga själv är också ett alternativ men det rekommeneerar jag bara till den händige.

Köpa utomlands

Många tror att det är billigare att köpa utomlands och det kan det säkert vara men tänk på följande: Operativsystem och program kanske inte är på svenska Tangentbordet kanske har en annan språklayout, t ex engelska och då är tecknen olika placerade jämfört med svenska. Nätspänningen kan vara annorlunda så kontrollera noga att datorn kan köras på vårt elnät utan problem.

mac, linux eller windows?

Den frågan kan ge upphov till stor diskussion mellan de som förordar det ena systemet före det andra. Men för dig som konsument så måste du själv välja vad du tycker om. Windows är ju det absolut mest spridda systemet världen över. Det finns många bra program att ladda hem gratis och att köpa som fungerar fint med windows. Det finns också en stor kunskap världen över när det krånglar, många bra forum att söka i och ställa frågor i. Är du synskadad kan windows kompletteras med skärmläsare eller förstoringsprogram.

Mac Mac eller Macintosh är Apples varumärke för deras datorer. Även för mac plattformen finns många gratis och betalprogram som kan laddas hem och köras. Många bra program ingår redan från början när man köper en mac. Är man synskadad så ingår skärmläsare i systemet som kallas voice over. Förstoring ingår också men den har en hel del kvar i utvecklingen.

Linux

Är gratis operativsystem för din dator. Det finns en uppsjö utgåvor eller som det kallas, distributioner av linux. De största och mest kända är kanske ubuntu, fedora och debian. Men det finns som sagt en uppsjö olika distributioner för olika ändamål. Systemet är gratis att installera och använda och det finns många bra program att lägga till såsom open office, webläsare mail mm. Även avancerad bildbehandling finns. Är man synskadad finns det möjlighet att få skärmläsning i det grafiska systemet som heter gnome-desktop. Används bl a i ubuntu. Det finns även förstoring men den har en del kvar att utvecklas. Det finns även för linux en stor kunskap ute i världen men tyvärr är en hel del av det som skrivits och dokumenterats gammalt och fungerar inte längre. Bästa sättet att få svar på frågor är i forum.

Jag rekommenderar windows och mac för den vanliga användaren. Linux fungerar riktigt bra det med men kan ibland vara riktigt krångligt att få att fungera bra beroende på hårdvara och kringutrustning och svårt få support om man inte är beredd att söka hjälpen själv på internet.

Skall du använda något hjälpmedelsprogram så gör du klokt i att fråga någon leverantör av dessa program innan du slår till på en dator så att det inte är något känt problem med just den maskinen du valt med hjälpmedel. För det mesta fungerar det jättebra men att fråga en extra gång är klokt.