Programtips för iPhone/iPad

Här har jag samlat ihop några tips på bra appar som jag kör och tycker fungerar bra. Fler tips kommer här och har du egna tips så maila dom gärna. Alla program fungerar på iPhone och iPod touch. Program för iPhone fungerar också på iPad även om skärmens stora yta inte nyttjas. Program speciellt skrivna för iPad klarar av mer information och nyttjar den större ytan bättre. Jag skriver vilka enheter apparna fungerar på. Jag skriver också om det är en betalapp eller gratis. Om appen är universal betyder det att den funkar på både iPhone och iPad och man behöver inte köpa den fler gånger om man vill köra den både på en iPhone eller iPad. Länkarna går till iPhoneversionen. Enklaste sättet att hämta är att öppna appstore och söka appen där

Sidan uppdaterad 2017-04-18.

Nyttoprogram

Pages – Apples egna ordbehandlare. Fungerar bra. Sync av dokument mellan enheter via icloud. Betal och universal app.

WordPress – Hantera din wordpressblog från din iPhone eller iPad. Fungerar bra med voice over även om den är lite tungjobbad.

Numbers – Apples egna kalkylprogram. Fungerar bra med voice over. Betal och universal app.

Dropbox – Få åtkomst till dina filer på dropbox. Fungerar bra med V o.

Smhi – Ha koll på vädret med SMHIs egen app. Fungerar bra även om det tar lite tid komma på hur programmet är uppbyggt.

Klart.se – En väderapp som har blivit riktigt bra. Här kan du få all information om vädret du kan tänka dig. Finns också för iPad, dock har jag inte testat den.

Prizmo – Ta ett foto av ett dokument och gör ocr och få det uppläst. Obs, appen är på engelska och ocr funktionen har lite svårt med å ä ö. Funkar bra med V O. Att ta en bild är däremot lite knökigt då man inte ser att få en bra och skarp bild. Betalapp. Enbart iPhone

Microsoft word – fungerar perfekt att skapa och redigera dokument. Kräver office 365 prenumeration för alla funktioner.

Google docs – Fungerar fint med voice over. Bättre än att använda webbversionen på datorn.

Resor

SJ Min resa – SJs app för iphone där du kan köpa resa, kolla tåginformation, se dina priopoäng och bevaka bokade resor. Fungerar mycket bra.

Tågprator ges ut av trafikverket och i denna app kan du få information om avgångar och ankommande tåg vid stationen du befinner dig på samt att du kan bevaka avgångar och få notiser då något händer t ex försening. Ibland på vissa sträckor och för vissa trafikbolag kan man även få veta vagnsordningen på tågsettet.

Res i stockholm, Västtrafik, Upplands lokaltrafik är appar för de olika trafikbolagen. Dessa fungerar bra med v o. Även vissa Taxiföretag har appar. Taxi stockholm t ex och den appen fungerar bra.

Mobitime som många trafikbolag använder fungerar nu helt okej med voice over.

Har ni fler tips på lokaltrafikbolag vars appar fungerar så maila gärna så gör jag en sektion med dom.

Musik, radio, podradio och böcker

iBooks – Läs e-böcker på din iPhone eller iPad. Gratisprogram från apple. Böcker kan köpas i den inbyggda affären eller laddas över till programmet. Lånade e-böcker i svenska bibliotek fungerar dock inte. programmet fungerar med v o.

Dito – Köp böcker på www.dito.se och dom dyker upp i appen. Obs, enbart mp3 böcker fungerar med v o. e-böcker går ej läsa. Appen finns för både iPhone och iPad.

Kolla.tv – App med olika tv-kanalers tablåer. Appen känns rörig och vissa funktioner fungerar inte med v o. iPhone/iPad. Ipadversionen ställer upp programmlistan i ett rutnät som jag tycker var lite svårt hantera med v o.

tv.nu – Skriver jag här, men den fungerar inte alls med v o.Samma som Kolla.tv, programtablåer för olika kanaler.

TV24.se – har återigen blivit tillgänglig men reklamen i appen stör användandet av appen med voice over. Men tål man detta så fungerar appen bra.

Audioboo – Spela in ljudklipp och posta dem på allehanda sociala nätverk eller din blogg. Betalversionen av tjänsten låter dig spela in upp till 30 minuter. Gratis begränsar till 3 min. Appen fungerar bra med v o och hemsidan för registrering lika så.

Tuneinradio pro,  ootunes – Appar för att lyssna på radiostationer över hela världen. Betalappar.  Tuneinradio finns som gratisapp också men Pro versionen kostar.

Spotify – Behöver väl inte nämnas nåt ingående kanske. App för att lyssna på musik via spotify. Spotify premium krävs. Fungerar bra med v o.

Icatcher, Downcast, podcaster, Instacast – Är appar för att prenumerera på podradioprogram direkt i din iPhone eller iPad. Programmen fungerar bra med v o även om de har olika små problem med tillgängligheten. Vilken man väljer är en personlig fråga, har själv kört mest med Downcast Betalappar.

Sveriges radio play – Trevlig app för att lyssna på Sveriges radios alla direktsända kanaler samt lyssna i efterhand på programmen. Fungerar bra med v o.

Legimus, Lyssna på talböcker från MTM. Du måste ha konto för egen nedladdning för att kunna använda appen. Böcker kan spelas online eller laddas ner i offline läge. Appen är dock något instabil. Kraschar ofta.

Voice dream reader, En bra app för böcker. Klarar daisy, pdf, epub formaten. Finns olika röster för att läsa textböcker. Betalapp.

Socialt

Twitterriffic – En bra twitterklient Betalapp.

Twitter – denna app får man som möjlighet ladda hem direkt vid inställningarna för twitter i sin ios enhet.  fungerar perfekt med v o .

Facebook – Denna app för facebook är helt tillgänglig med v o. Men den är tungjobbad och känns lite rörig. Mycket funktioner och ibland fungerar inte vissa kontroller.

Skype – Fungerar helt perfekt med v o. Både iPhone och iPad versionen är bra.

Bankappar.

De bankappar jag har sett är följande.

Swedbank där förstasidan i appen är svår att klura ut hur man skall komma förbi, men väl inne bland funktionerna i resten av appen fungerar den bra med v o.

Nordea Har stora brister vad gäller etiketter på kontrollerna i appen. Många knappar och kontroller som bara säger knapp eller flik utan något namn eller så har dom någon konstig sträng som namn.

Swich fungerar perfekt att använda.

Mobilt bank-id är också helt perfekt att använda med v o.

Kivra -Elektronisk brevlåda. Få din post i kivra istället för papper. Fungerar men har vissa brister i tillgängligheten.

Skatteverket – I deklarationstider kan man deklarera i appen. fungerar bra men tar lite tid att sätta sig in i hur den är uppbyggd.