Windows 10 är här, klokt avvakta uppgradering om du kör hjälpmedelsprogram

29 juli släppte Microsoft windows 10 som uppgradering till windows 7 och 8. Kör du hjälpmedelsprogram gör du klokt i att avvakta att uppgradera till windows 10.

Detta vet vi::

Talsyntes Infovox 4

Fungerar med windows 10 men viktigt att licensen avinstalleras tillbaka till usb-stickan innan uppgradering annars försvinner den och du förlorar en licens..

Freedom Scientific produkter.

Detta är info jag hittat från Freedom Scientific ang Jaws, Magic och Openbook.

Uppdaterat:

Jaws fungerar nu med windows 10.

Information och filhämtning på www.freedomscientific.se.

Där finns också ett dokument om hur uppdateringen till windows 10 skall göras för att det skall flyta på smidigt.

Magic och Openbook är jag fortfarande lite osäker på statusen vad gäller windows 10.

Nvda

Nvda kommer stödja delar av windows 10 i nästa version 15.3 som är tänkt komma i slutet av augusti.

 

Information finns här.

Dolphin

Har inte hittat någon information om Dolphins produkter mer än att dom skall fungera under windows 10 men hur det förhåller sig vid uppgradering från windows 7 och 8 har jag inte hittat.

Window eye

Status för window eye är just nu okänd. Fyller på med information när jag får veta mer.

Zoomtext

Zoomtext kommer stödja windows 10 i version 10.1.14

Apple Music

Det har väl knappats ungått någon att Apples nya musiktjänst nu finns tillgänglig. 

Efter en vecka med tjänsten kan jag ge en recention om vad jag tycker.

Tjänsten är riktigt bra. Utbudet på strömmad musik kan gott och väl jämföras med konkurrenter såsom Spotify.

Det går lätt söka artist, album eller låt. Det finns också en del i tjänsten som plockar ut musik som du kanske gillar beroende på vad du markerat att du tycker om när tjänsten startades.

Ljudet är det inget större fel på heller. Låter som de flesta strömmande tjänster som finns idag. Integrationen med ios och mac via iTunes är också bra, inga extra program behövs.

Radiofunktionen har jag dock inte testat fullt ut än men däremot har jag provat att spela förslag på musik utifrån den låt som just spelas och den blandningen stämmer rätt bra med den ursprungliga låten.

Prisbilden är som konkurrenterna, 99 kr i månaden för en prenumeration och 149 för familjeprenumeration upp till 6 enheter.

På plussidan tycker jag att enkelheten att hitta musik samt att integrationen är bra. Ljudet får också godkännt. 

Ett litet extra plus är att tjänsten fungerar perfekt med Siri. Som exempel kan du säga spela Pugh Rogefeldt och vips så spelas låtar av honom. Spelas en låt från apple music kan du medan låten spelas fråga Siri, Vad spelas nu och hon talar snällt om det. 

Finns det några nackdelar då?

Ja det gör det. En del i Apple music är icloud biblioteket. Med detta aktiverat kan du spara musik i en enhet och den visas på alla andra enheter med apple music och icloud biblioteket påslaget.

Detta ställde till total katastrof och missär i mitt lokala musikbibliotek. Då iTunes på datorn kopplade ihop mitt lokala bibliotek med icloud biblioteket vart allt en enda röra. Låttitlar skrevs om och stora delar av biblioteket blev felaktigt. De felaktiga låtnamnen och låtarna synkades ju såklart till icloud biblioteket och således blev det tokigt på alla enheter.

Som tur var kunde jag återställa nästan hela biblioteket från en backup men en arg knuten näve vevas åt apples håll härifrån.

Så aktivera för allt i världen inte icloud biblioteket ännu tills det kan verifieras att det fungerar om du har en stor musiksamling lokalt i itunes sedan tidigare.

Hur fungerar detta nudå med hjälpmedel?

Perfekt. På iPhone, iPad och säkert också på iPod touch fungerar det utan problem med voice over. Enda lilla bekymret är att voice over inte rullar upp listorna med artister, album eller låtar utan att man själv får dra uppåt med 3 fingrar när man är i slutet av skärmsidan. Annars fungerar det fint.

Itunes på mac och Apple music är heller inga som helst problem med voice over. Ganska många paneler att interagera med och det kunde kanske varit enklare rent användarmässigt. Några knappar saknar etiketter i listorna med artister och album samt i radiostationerna.

På windows med iTunes ser det ut att fungera riktigt bra med. Trots att jag inte kör några skript.. Lite småkrångligt att söka i apple music men det gick till slut. Även i windows versionen av itunes är är knapparna för artist och album utan namn i apple music när man sökt på en artist eller låt.

Som helhet är tjänsten bra och kan nu bara Apple få fason på icloudbiblioteket så kan det här bli bra. 

Allt är i alla fall tillgängligt med hjälpmedel även om itunes på datorn både i mac och windows har lite små problem så är det mycket bättre än t ex Spotify som inte alls fungerar på datorn med hjälpmedel.

Planen finns att göra några podcastavsnitt om hur Apple music fungerar på de olika enheterna så håll podcastmottagaren redo framöver.