Sonos musiksystem nu helt tillgängligt på ios och android

Sonos är ett väldigt populärt musiksystem som kan konfigureras efter tycke och smak med olika enheter. Det går spela musik från egeet bibliotek, spotify, google music, webbradio och mycket mer. Deras appar för ios och android har varit ganska dåliga vad det gäller använding med skärmläsare. Speciellt på android där inga objekt över huvudtaget haft etiketter mm. Efter senaste uppdateringen är apparna numera helt igenom tillgängliga med voice over på ios och med talkback på android. På ios fungerar allt som det skall, voice over läser alla objekt och all information. Det verkar inte vara några problem så långt jag kört systemet. På android är det lika dant förutom en knapp som inte har etikett på sig och det är för att söka musik i systemet, annars fungerar det fint även där. 

Med det nya utseendet så fick vi allt tillgängligt däremot tycker jag själva layouten och användandet blev lite krångligare på vissa ställen i appen men det är mest små saker som man nog lär sig hur de funkar.

Så nu är Sonos helt användbart med android och ios men däremot mac versionen är fortfarande oanvändbar med voice over och windows versionen har jag inte i skrivande stund tittat något på.

Kul ialla fall att Sonos till slut lyssnade på användarna och fixade till sina appar!

Läs mer om Sonos och deras olika enheter på www.sonos.com och på Hifiklubben.se.

Google music, tjänsten iTunes borde varit.

Google har släppt sin musiktjänst google music i Sverige. Tjänsten fungerar så att man dels har sin egen musik på enheten samt att man kan prenumerera på all musik i hela deras butik på samma vis som spotify fungerar. När du funnit din favoritartist lägger du helt enkelt bara till det i ditt bibliotek och så dyker det upp precis som om du hade haft musiken på din enhet. Vill du sedan köpa musiken kan du lätt göra detta. 

Utbudet i Google music är långt ifrån samma mängd som spotify har men jag gissar att om denna tjänst tar fart och blir populär så kommer det läggas till mer musik. 

Här får tjänster som itunes passa sig lite tror jag. I itunes kan du enbart lyssna på den musik du själv äger och kopierat mellan enheter och sedan kan du köpa musik i butiken. Itunes butiken har långt mer musik än google music så hade Apple gjort samma typ av prenumerationstjänst så hade vi haft två bra konkurrenter till spotify och Wimp.

Fördelar med Google play:

Du kan spela allt i butiken med en prenumeration, enkelt att köpa musik du vill ha själv. Integrerat i Bla Sonos musiksystem och kanske kan det komma i de olika mediaspelarna för dator i framtiden. Vore ju fint med google music i t ex foobar 2000.

Nackdelar:

Otillgängligt på mac och pc samt att ios appen är näst intill oanvändbar. På android är tillgängligheten ok men inte bra.

Jag tycker det är bra med flera aktörer och jag tror att spotify mfl kommer få konkurrens från andra aktörer framöver. Spotify har varit stora och kommer säkert vara stora ett tag till men med deras ointresse av att göra tjänsten tillgänglig så är andra alternativ välkommet. Önskar också att Apple öppnar upp itunes butiken på samma sätt som google music. 

Podcast: Fuj:tech Sounddisc

I den här cirka nioo minuter långa podcasten berättar jag om Fuj:tech sounddisc, en liten och behändig högtalare, som man kan använda tillsammans med t.ex. sin telefon, MP3-spelare eller vilken aparat som helst som har ett uttag för 3,5 millimeters kontakter.

Sounddisc kan tyvärr vara svår att få tag på, men åtminstone via www.verkkokauppa.com får man den. Jag tror nog att man kan köpa produkter via Verkkokauppa åtminstone på engelska – kanske till och med på svenska och få dem skickad till sig i Sverige.

Jag är alltså från Finland och jag hoppas att jag har använt godtyckliga svenska termer. Jag tar gärna emot respons över mina texter och podcasts, framför allt i fall något förblir oklart.

Ny inspelare utan kompromisser

Olympus har släppt en ny inspelare.

I förra månaden kom Olympus ut med en ny digital inspelare, tja egentligen är det två men jag fokuserar här på den dyraste av dem, Olympus LS14. Finessmässigt verkar den vara likvärdig med LS-100 men somliga saker har förbättrats. Mer har gjorts talande med hjälp av Voice Guidance, en finess som har funnits i varierande skepnader i flera av Olympus produkter. I LS-14 har så gott som allt utom systeminformation, minnesinformation och datum/tidsfunktionen blivit åtkomligt även för synskadade. En ny intressant finess är den så kallade ”smart recording”-funktionen som låter dig spela in med optimal volym utan att inspelaren överstyrs. Detta görs genom att inspelaren ställer volymen efter det högsta ljudet under en inspelning och detta kan göras under 10, 30, 60 sekunder samt ändlöst, dvs du talar om när inspelaren ska sluta kalibrera och börja spela in. Andra intressanta funktioner som finns är delvis radering av filer, ”pre recording” (LS-14 lagrar 2 sekunder av inkommande ljud i en buffert och när du spelar in, får du med 2 sekunder innan du tryckte på inspelningsknappen.) och andra godbitar. Varken ljudet eller tillgängligheten har man kompromissat med, vilket är mycket bra och lovvärt.

Det som började på allvar med LS-100 har alltså fortsatts i LS-14.

Jag har tyvärr inte själv haft möjlighet att klappa denna spelare då den i skrivande stund inte tycks finnas i Sverige, men den lär komma och då får vi se om jag kan lägga vantarna på den.

Infon har jag tagit från en recension som gjorts av Neal Ewers. Vill ni lyssna själva så finns recentionen här.

Köpa begagnad skivspelare del 1

Att köpa begagnade prylar är inte det lättaste, speciellt inte på nätet då man som blind inte kan se bilder på prylen i fråga och ha möjlighet klämma och känna på den för att bedömma dess skick. Ibland blir det grisen i säcken. Jag gjorde ialla fall en rövare och lade händerna på en begagnad skivspelare.

Kortkommandon i spotify för windows

Du har säkert hört talas om och kanske använder musiktjänsten Spotify på din dator. Programmet är inte särskillt tillgängligt med skärmläsare men med några kortkommandon från tangentbordet kan det hanteras nogorlunda.

Här är några praktiska kommandon.

Spela / paus = mellanslag

Föregående och nästa låt = ctrl + vänster pil och ctrl + höger pil

Höja och sänka volymen = ctrl pil upp och ctrl + pil ner

Byta vy, t ex hoppa från låtar till album = alt + vänsterpil, alt + höger pil tar dig framåt

Skapa ny spellista = ctrl + n Skriv sedan namn och tryck enter. Detta brukar inte visas med skärmläsaren.

Kopiera länk för låt eller spellista = ctrl + c. Klistra sedan in den i ett mail eller om du vill dela den på facebook.

Klistra in en låt du kopierat i en spellista = ctrl + v

Gå till artist = ctrl + alt + enter. Om du spelar en låt med en viss artist så kan du med detta kommando visa alla låtar med den artisten.

Gå till Album = ctrl + skift + enter. Om du spelar en låt så kan du gå till albumet där låten finns med detta kommando.

Gå till sökraden = ctrl + l. Skriv artist, låt, album eller andra sökord och tryck enter. Tabba två gånger för att komma till listan.

Detta är de kommandon som finns i spotify. Med skärmläsare är det lite besvärligt att använda spotify trotts dessa kommandon. Oftast krävs att man talar om för skärmläsaren vad som är den färgen som motsvarar det som är markerat. Då kan t ex jaws följa med när man bläddrar i listorna. Däremot flikarna överst där man t ex kan välja att se senast tillagd musik samt topplistor har jag inte fått att fungera alls. Dessa kräver i jaws att man använder jaws-markören för att klicka på dem.

Det finns gamla scripts att ladda hem från nätet men dessa tycker jag inte fungerar bättre än att själv märka upp vilken färrg markeringen har.

Test Arcam rdac, d/a omvandlare som lyfter ljudet

Tycker du att datorn låter trist och tråkig när du spelar musik från den till din HiFi anläggning. Då kan denna pryl lyfta ljudet till nya höjder.

Arcam rdac är i mina öron en mycket väljudande digital till analog omvandlare. Ljudkretsarna som sitter i vanliga datorer är allt som oftast inte av någon högre kvalité. Störningar från datorns andra komponenter är också ett stort problem och alla processer som körs i mjukvara och operativsystem ger också upphov till sämre ljud. Vrider jag upp volymen högt och lyssnar på min dator här utan att spela något så brummar det och fräser nåt aldeles förfärligt. Ljudet är också ganska tråkigt, platt och saknar den där lilla extra kicken. Det råder en sådanhär liten trevlig digital till analog omvandlare bot på. Den jag fastnade för när jag provlyssnade olika modeller med öronen på skaft var just Arcam rdac. Den lät väldigt mjukt och detaljrikt och t o m en skruttig webbradiosändning med halvdassig bitrate lät riktigt trevligt. Denna lilla box har ingång för usb anslutning, optisk eller koaxial digital ingång. Med usb anslutningne jackar du in den direkt i din dator och då blir den ett eget ljudkort. Välj detta i ljudinställningarna för ditt operativ och vips kommer du få mycket finare ljud ifrån din dator. Du kan också ansluta en äldre cd-spelare via optisk eller koaxial ingången och liva upp ljudet på denna med.

Det finns också en variant där man ansluter en usb dongel i datorn och då överför man ljudet trådlöst till enheten som står vid ljudanläggningen.

Arcam Rdac säljs av Hifi-klubben. Länk till deras produktsida här.

Jag är mycket nöjd över vad den lilla boxen presterar och ljudtokig som jag är trivs jag när det låter bra och man kan lyssna på musik även från datorn med bra resultat.

+ mycket bra ljud

+ Lätt installera, inga driver för mac men för windows 7 får man hämta en uppgraerad driver.

+ inga knappar med olika inställningar, bara en för att välja usb, optisk eller koaxial ingång samt en strömbrytare på baksidan.

– Kanske lite väl saftigt pris men gillar man ljud så är den värd det.

Ljud och hur det låter är en högst personlig sak. Du bör själv lyssna på dom komponenter du planerar skaffa till din ljudanläggning så du blir nöjd och kommer trivas länge med grejerna.

Olympus DM-5 testad

Har fått lägga händerna på en Olympus DM-5. Denna lilla maskin är en skapelse som kan spela upp allehanda ljudfiler såsom musik, ljudböcker, böcker i daisy-format och även böcker från audible. Men förutom detta är det en riktigt trevlig inspelningsmaskin också. Den har två mikrofoner på toppen och även möjlighet att ansluta extern mikrofon. Den kan spela in i stereo eller mono i de vanligaste ljudformaten, wma, mp3 och wave. Det finns ett internt minne att lagra ljud på och ett micro SD kort kan användas för att utöka kapaciteten.

Ljudet då? Ja den inbyggda lilla högtalaren kan väl inte sägas låta jättemycket men det räcker gott och väl att höra en bok eller kontrollyssna sin inspelning. Hörlur eller aktiva högtalare går ansluta för att få bättre ljud. Inspelningen låter också riktigt bra. Inspelningsnivån kan justeras manuellt eller automatiskt. Filter finns också för att t ex klippa bort låga störande brumljud i omgivningen vid inspelning.

Olympus DM-5 har röstguide som talar om i stort sett alla alternativ och val man kan göra i menyerna. Jag lyckades dock inte ställa datum och tid samt att minnes och systeminformationen inte lästes upp.

Storleken då, DM-5 är liten till formen, som en liten mobiltelefon ungefär och väldigt lätt att hålla. En liten väska följer med som man kan ha spelaren i när man t ex är ute. Man kan dock inte styra spelaren när den ligger i väskan.

Röstguide och menyer är på engelska men svensk översättning ryktas om i framtiden. Manualen är i pappersform och när man ansluter spelaren till datorn finns det en pdf version av manualen i spelarens minne som visas i utforskaren.

Fördelar:

Liten och lätt spelare med bra ljud både för in- och avspelning. Klarar de flesta ljudformat och bokformat som finns. Har också möjlighet till hastighetsjustering vid bokläsning. Stort lagringsutrymme på 8 GB och expanderbart med ett micro sd kort. Tydliga knappar som styr huvudfunktionerna på apparaten.

Nackdelar:

Manual i pappersbok + pdf som ej har bra beskrivning för den synskadade användaren. Menyer och röstguide på engelska i nuläget.

Sammanfattning:

Trevlig liten spelare som klarar det mesta både in och avspelning av musik och böcker samt podcasts. Det lilla formatet gör att den lätt kan följa med i jobbet eller på resan.

Musiksystemet Sonos testat

Jag har haft möjlighet att testa musiksystemet Sonos. Tack till Hi-fI klubben i Västerås som lät mig testa på deras anläggning i butiken.

Sonos är ett musiksystem som klarar spela musik från din egen samling av musikfiler samt internetradio och inte minst Spotify. Systemet kan byggas ut till flera olika zoner vilket gör det möjligt att spela olika musik i olika rum. T ex lyssna på internetradio i köket medan någon annan spisar Spotify i vardagsrummet.

Systemet ansluts till ditt nätverk och får på så vis tillgång till din musik. Musiken lagras på en extern hårddisk som kan användas från nätverket, och internet används för internetradio och spotify.

Till systemet finns en kontrollpanel men den är inte anpassad alls. Lösningen är en iPhone och iPod touch  applikation som är till 99% tillgänlig med Voice over. Det finns även en app för iPad. Du kan också styra alltsammans från datorn, mac eller windows.

Jag kunde med iPhone styra anläggningen i butiken och spela radio, lokal musik samt spotify utan problem. En del knappar i programmet saknar etikett och volymfönstret stänger sig själv väldigt snabbt. Detta Noterades av Nicklas som jobbar i butiken och detta skulle han skicka vidare till ansvariga för Sonos.

Vi hoppas detta leder till mer tillgänglig app. Det går att använda appen med lite beskrivning först men det besta är ju om alla kontroller har rätt namn på sig.

Sonossystemet består av olika enheter som kan kombineras på olika sätt. En aktiv enhet som ser ut som en större bergsprängare med inbyggda högtalare som man får ett riktigt bra ljud ifrån. Det finns en passiv enhet som passar bra att ansluta till en stereo eller andra aktiva högtalare. En tredje enhet finns som är en komplett förstärkare som orkar driva ett par bra högtalare på egen hand. Sen finns en enhet som man kopplar till nätverket för själva anslutningen av systemet. Denna enhet behövs ej om någon av de som kan spela ljud är ansluten till nätverket. Överföringen till de övriga enheterna i ditt system sker trådlöst.

Med detta system kan man lyssna på musik och webradio samt spotify utan att datorn behöver vara påslagen. Jag gillade hur det fungerande och möjligheten till olika sätt att styra alltsammans på är ju riktigt trevlig. Man tror ju att en sådan här lösning är svår att använda men med programmet för iphone och ipod touch fungerar det riktigt bra. Dator kan också användas då det finns program för windows och mac, hur dessa program fungerar med skärmläsare vet jag inte i nuläget så det får jag återkomma till.

Har du mycket musik digitalt och dessutom gillar att lyssna på webradio och spotify så är detta en riktigt bra lösning för att slippa ha datorn på jämt.

Tack Nicklas, Butikschef i butiken i Västerås för demon av systemet!