Lite nytt från Apple

Apple har släppt uppdateringar till både iphone och mac datorer.

För iphone är det inte mycket nytt vad gäller hjälpmedelsfunktionerna. Däremot har man lagt till lite finesser i systemet som är till hjälp för bla voice over användare.

Några nyheter i ios 12

  • Grupperade notiser. Detta gör att om det kommer fler notiser från en app så grupperas dom per app. Finns också möjlighet att hantera notiserna direkt på notisen. Med v o sveper du uppåt / nedåt för olika funktioner. Det går t ex stänga av notiser helt från en app i detta läge.
  • Sirigenvägar. Kan bli riktigt bra när fler utvecklare lägger till detta. Med genvägar kan man utföra flera saker med ett kommando. Jag har t ex en genväg i safari som heter ”visa tvtablå” och när jag säger det till Siri öppnas safari och sidan dagenstv.com öppnas.
  • På iPad har man lagt till samma navigeringsfunktioner som i iPhone x för att dra ner notiscenter samt kontrollcenter. Även gest för hemknappen är tillagd även om dessa gester inte alls behövs på iPad och jag tycker personligen dom stör mer än de gör nytta.
  • Fler utländska språk kan väljas bland rösterna.

På macen har man gjort en hel del förändringar. Mestadels i det grundläggande systemet och jag har inte sett några stora förändringar i hjälpmedelsfunktionerna.

Versionen är nu 10.14. Har du en äldre mac, äldre än 2012 så kan du inte installera denna version. Gå till Apples hemsida och kolla vilka modeller som stöds.

Den förbättring jag har hittat är att punktstödet verkar vara betydligt bättre än i de 2 tidigare versionerna. Punktdisplayen följer med mycket bättre och det jag hittils hunnit testa verkar all text komma med också.

Har ni hittat fler funktioner i mac os och ios som är bra så lägg gärna till dom i en kommentar.