Nyheter i tillgänglighetsfunktionerna i Mac Os X El Capitan

Här kommer några nyheter i Mac Os X 10.11 El Capitan.

Först kan jag nämna att det finns några rätt kritiska buggar med Voice over på mac med senaste versionen. Men vi tar nyheterna först.

  • Man kan nu ändra Voice over tangenterna från ctrl+alt till caps lock tangenten. Detta gör att det blit något enklare att göra voice over kommandon då man använder en tangent istället för två.
  • Ändringar hur voice over presenterar skärmen. Det är nu möjligt att ändra hur man interagerar med objekt på skärmen. Här finns fyra olika sätt att presentera innehållet. Standard som är som man gjort tidigare genom att interagera med olika objekt och så kan man t ex välja att bara få objekten annonserade men slippa interagera med dom.
  • Fönsterpunkter. Tryck vo+u i t ex ett finderfönster så får man upp en meny där man snabbt kan hoppa till olika platser i fönstret, kanske vill du gå till sökfältet ellet sidofältet. Dessa platser kan då lätt nås i denna meny i finderfönstret. På html sidor är det webrotorn som kommer fram med kommandot vo+u som tidigare.
  • Innehållsväljaren. Denna funktion är inte tillgänglig i alla applikationer. Detta gör det möjligt att bläddra i innehåll i t ex anteckningar. Man kan då välja en anteckning utan att gå igenom tabellen med olika anteckningar och navigera runt i programmet, bara välja den anteckning man vill ha i denna meny. Hoppas få se denna funktion i fler program.
  • Aktiviteter som funnits tidigare kan nu också användas för webbsidor. Så dessa kan användas för program, webbsidor eller en kombination av båda. Aktiviteter fungerar tyvärr inte bra med Nuance rösterna. 

Några buggar då.

  • Ljudhanteringen är absolut inte bra med voice over. Funktionen att sänka andra ljud när voice over pratar sänker istället voice over istället för bakgrundsljuden. Så det är helt enkelt tvärt om mot vad som var tänkt. Snabbfix är att helt enkelt stänga av ljudduckning i voice overinställningarna.
  • När jag uppgraderade försvann ljudeffekterna från voice over. Vill man ha dom tillbaka får man gå in och kryssa i ljudeffekter i voice over inställningar. 
  • I mail lyckas jag inte gå högst upp eller längst ner i listan med brev. Även vissa html brev var svåra läsa med v o.

Förutom dessa buggar har även Applevis listad några till som jag inte stött på ännu. 

Jag har inte så bra koll på fförstoringen i mac os x men jag såg att man nu lagt till funktionen att fokuset följer insättningspunkten. Tidigare har fokuset bara följt myspekaren så detta var ett bra komplement i förstoringen.

Kör du den tidigare versionen av Mac os X och använder voice over  så behöver du inte stressa med uppgraderingen utan avvakta om det känns som du kan vänta. Det kommer säkert ett gäng buggfixar inom kort.

Ett svar på ”Nyheter i tillgänglighetsfunktionerna i Mac Os X El Capitan”

  1. När det gäller ljudeffekter så var det ikryssat för mig när jag satt och tittade lite på inställningarna efter att jag hade uppgraderat min mac till el capitan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: